Teknoloji Gündem

Turan Erdoğan'ın Vestel hayalleri

Diğer işlere eklenen cep telefonu üretiminin yükü Vestel'in büyük yapısı içinde karşılanıyor ancak teknoloji şirketlerinin sağlıklı büyümesi için gereken "Ar-Ge yapabilir hale gelme" noktası uzaklaşıyor. Kendi işini kurmaktan Microsoft deneyimini yaşamaya ve Turkcell'de sekiz yıldan uzun süre genel müdürlük yapmaya kadar uzanan kariyeri ile Süreyya Ciliv, Fortune 500 Türkiye'nin 2014 yılı galasında sarf ettiği "Ar-Ge yaparak kâr edilmez, kârlı şirketler Ar-Ge yapabilir" diyordu.

Bu, 30 dolarlık yükün kârlılığı aşağı çekmesinin ya da fiyatı yukarı itmesinin etkisinin göründüğünden çok daha büyük olduğuna işaret ediyor. Bu yük, uluslararası pazarda rekabet etmeye çalışırken daha ciddi biçimde ortaya çıkacak. Giriş düzeyi telefonların fiyatının yüzde 10'unun üzerinde olan bu 30 dolarlık tutar ile akıllı telefon sahibi olmak mümkün. Mozilla geçen sene Firefox işletim sistemi kullanan akıllı telefonları 25 dolara piyasaya süreceğini açıklamasının ardından bu sene fiyatı yüzde 10 düşürerek 22,5 dolara çektiğini açıkladı.

30 dolarlık yükün büyüklüğünü gösteren bu örnek, Vestel'in izlemesi gereken ya da izleyeceği yol ile ilgili bir fikir vermekten ise uzak. "Türkiye Vestelleniyor" kampanyası ile dikkat çekilen iç pazara odaklanma ve buna bağlı iş modeli, Vestel'in yolu konusunda daha iyi birer gösterge. Vestel Pazarlama Genel Müdürü Ergün Güler, "Vestel'de pazarlamanın Ar-Ge ile birlikte çalıştığı bir model uyguluyoruz. Bu, talebin ürüne yansıtılmasını hızlandırıyor ve kolaylaştırıyor" diyor. Vestel'in cesur bir adımla kendi bünyesi içine aldığı çağrı merkezi ve burada uyguladığı model de müşteriye dokunmasını ve müşteri memnuniyeti sağlanmasını kolaylaştırıyor. Burada ödül kadar cezayı da içeren bir performans sistemi uygulanması, müşteri şikayetlerinin çözülmesi için daha dinamik bir yapı sunuyor.

İç pazarda Vestel'in işine yarayacak bir diğer dinamik yapı da, mobilite ile ilgili konuların şirket değerine etkisi. Vestel'in Fatih projesi kapsamındaki tabletler için açılan ihaleye teklif vermesi, şirket hisselerinin değerini yaklaşık yüzde 8 yükseltti.

Başa Dön