15 Temmuz darbe girişimine karşı medyanın verdiği katkının yanı sıra sosyal medya da çok önemli rol oynadı. Ahmet Can, Hürriyet'teki haberinde, darbe girişimi gecesi tweet'lerdeki hatırı sayılır artışı yazdı. İşte o haber:

Türk halkının 15 Temmuz gecesi darbe girişimini engellemek için sokağa çıkmasındaki rollerden birini de Twitter üstlendi. Sokaktan paylaşılan bilgiler, çekilen fotoğraflar ve videolar derken, 15 Temmuz gecesi kullanıcıların elinden Twitter düşmedi. Durum böyle olunca Twitter’ın kullanımına yönelik bir rekorun haberi de geldi. Sosyal ağ araştırma şirketi Monitera’dan aldığımız verilere göre darbe girişimi gecesi saat 00.00 ile 04.00 arasında atılan konuyla ilgili tweet sayısı 495 bin adede ulaştı. Bu da normal bir gündeki paylaşım ortalamasıyla karşılaştırıldığında 35 katlık bir artışa işaret ediyor.

DAKİKADA 2 BİN 62 TWEET

Söz konusu saatlerde darbe girişimi ile ilgili atılan tweetler dakikada 2 bin 62, saniyede ise 34.3 adede denk geliyor. Atılan tweetlerin yüzde 59’u erkekler, yüzde 41’ini ise kadınlar tarafından gönderildi. Paylaşımlarda ise en çok kullanılan cihazlar ise akıllı telefon ve tablet gibi mobil cihazlar oldu. İstanbul’daki boğaz köprülerinin darbe girişimcileri tarafından kapatılmasıyla başlayan saat 22.00 ile 24.00 arasında ise konuyla ilgili gönderilen tweet sayısı 71 bin 938 olarak açıklandı.

11 SAATLİK REKOR

Atılan tweetlerle ‘trend’ başlıklar da (trend topic) şekilendi. Paylaşılan bilgilere göre 15 Temmuz 21.00 ile 16 Temmuz 07.00 arasında en fazla listede kalan başlık ‘Hulusi Akar’ oldu. 11 saat 48 dakika boyunca listede kalan ‘Hulusi Akar’ı 8 saat 10 dakika ile ‘#NoCoupInTurkey’ başlığı izledi. ‘#DarbeyeHayır’ 7 saat 50 dakika, ‘F-16’ 5 saat 50 dakika, ‘Erol Olçok’ 5 saat 30 dakika ve ‘Sela’ başlığı ise 5 saat 30 dakika boyunca Twitter’ın ana sayfasında yer aldı. En çok kullanılan hashtagler ise ‘#NoCoupInTurkey’, ‘#DarbeyeHayır’, ‘#sokaktayız’, ‘#DarbecilerİcinİdamGeriGelsin’, ‘#15Temmuz’ oldu.

SOSYAL MEDYA BU KEZ ENGELLEDİ

ARAŞTIRMAYI gerçekleştiren Monitera’nın Kurucu Ortağı Metin Kahraman, tüm bu verilerin sosyal medyanın iletişim ve örgütlenme konularında ne kadar önemli bir konuma sahip olduğunu gösterdiğini ifade etti. Kahraman, “Medyadan haber alamadığımız anlarda sosyal medya devreye girerek, bölgesel olarak son durumu fotoğraf video öğeleriyle görebilmemizi olayın gerçek yüzünü ve ciddiyetini anlamamızı sağladı. Meydanlar bu sayede daha hızlı doldu. Sosyal medya diğer ülkelerde gördüğümüz darbeleri filizlendirirken, ilk defa bir darbe girişiminin engellenmesinde rol oynayarak tarihte önemli bir yer edindi” diye konuştu.