Nüfus hizmetlerinin temeli olan, kişilerin aile bağlarını gösteren ve başka hiçbir nüshası bulunmayan 110 bin civarında nüfus kütüğü ve yaklaşık 380 milyon dayanak belgesi Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arşivinde muhafaza ediliyor.

İçişleri Bakanlığı ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, bu arşivin daha iyi korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi ve belgelere ihtiyacı olan kamu kurum kuruluşları ile anlık olarak paylaşılabilmesi adına Nüfus Dijital Arşiv Projesi (Nüfus DAP) hayata geçirdi.

Nüfus DAP, vatandaşların resmi makamlar önündeki hukuki işlemlerinde haklarının korunması ve belgelendirilmesi açısından büyük öneme sahip olan arşiv belgelerinin dijital ortama taranması ve yıpranmış durumdaki belgeler ve aile kütüklerinin restore edilmesini de kapsıyor. 2017 yılında çalışmalarına başlanan proje ile 365 milyon sayfa belge dijital ortama aktarılmış; ayrıca aile kütüklerinde bulunan 767 bin sayfa restore edilmiş.

Proje ile vatandaşa sunulan hizmetlerin hızını artırıldığı gibi özellikle mahkemeler tarafından talep edilen belgelerin elektronik ortamda anlık ve doğru bir şekilde paylaşılması da sağlanmış olacak. Ayrıca belgelerin arşivlerden çıkarılması, yerinin değiştirilmesi gibi yoğun kullanımından kaynaklı ortaya çıkabilecek fiziki yıpranmaların da önüne geçilecek; iş gücü, kaynak ve zaman tasarrufu sağlanacak.

Zoom'un değeri bir günde yüzde 14 düştü

 

WhatsApp’ta yanlış mesaj gönderme artık tarihe karışıyor!