Araştırmacılar bu iyi huylu tümörü, özellikle 10 yaşın altındaki çocukları hala etkileyen nadir ve bazen ağrılı bir hastalık olan LCH (Langerhans hücre histiyositozu) patolojisinin bir parçası olarak tanımladılar.

Araştırmacılar, 66-80 milyon yıl önce dünyada yaygın olan otçul türlerinden genç bir dinozor kuyruğunun omurlarında alışılmadık bir bulgu buldular. Güney Kanada’daki Dinozor Parkı’nda ortaya çıkan omur parçalarının ikisinde büyük boşluklar vardı.

Araştırmacıların özellikle dikkatini çeken boşlukların farklı şekliydi.

Dr. May, “Bugün insanlarda hala mevcut olan nadir LCH hastalığı ile ilişkili tümörlerin ürettiği boşluklara son derece benziyorlardı. Çok ağrılı olabilen LCH ile ilişkili tümörlerin çoğu 2-10 yaş arası çocukların kemiklerinde görülür. Neyse ki, bu tümörler birçok durumda müdahale olmadan kaybolur.” diyor.

Dinozor kuyruğu omurları, gelişmiş mikro-Bilgisayarlı Tomografi taraması için enstitüye gönderildi.

Dr. May, “Mikro-BT, birkaç mikrona kadar çok yüksek çözünürlüklü görüntüleme üretir. Dinozor omurlarını taradık ve tümörün ve onu besleyen kan damarlarının bilgisayarlı üç boyutlu rekonstrüksiyonunu oluşturduk. Mikro ve makro analizler bunun LCH olduğunu doğruladı. Bu hastalık bir dinozorda ilk kez tanımlandı.” diyor.

Dr. May’a göre, şaşırtıcı bulgular hastalığın insanlara özgü olmadığını ve 60 milyon yıldan fazla süredir hayatta kaldığını gösteriyor.

Yenilikçi teknoloji sayesinde artık mümkün olan bu tür çalışmalar, zaman içinde hastalıkların gelişimini ve davranışını araştıran nispeten yeni bir araştırma alanı olan evrimsel tıbba önemli ve ilginç bir katkı sağlıyor.