6 binden fazla kullanıcıyla gerçekleştirilen güncel bir araştırma, farklı karakteristik özelliklere sahip kullanıcıların siber saldırı kurbanı olmaya daha yatkın olduğunu gösteriyor. Kullanıcıların internet kullanımındaki davranışlarını inceleyen araştırmaya göre, aceleci insanların siber korsanların kurbanı olma olasılıkları daha yüksek. Hackerlerin bu kişileri kolay bir av olarak gördüğünü vurgulayan Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kullanıcıların karakteristik özelliklerinin siber riskleri belirleyen kritik faktörlerden biri olduğunu hatırlatarak daha kontrollü hareket edilmesi yönünde uyarıyor.

Düşünmeden Hareket Eden Kullanıcılar Riski Artırıyor

Siber suçların nasıl yayıldığını psikolojik açıdan incelemek isteyen Michigan Devlet Üniversitesi araştırmacıları, katılımcıların çevrimiçi ortamla nasıl bir ilişki içerisine girdiğini anlamak için cihazlarının yavaş çalışması, donması, reklam pencerelerinin beklenmedik anlarda açılması ya da tarayıcılarının ana sayfasının değişmesi gibi durumlarda ne yaptıklarını gözlemledi. Bulgular, sonraki adımı düşünmeyen, alabileceği önlemleri ihmal eden, mantıklı bir eylemde bulunmak yerine ani ve aşırı tepkiler veren, rahatını bozmak istemediği için güvenliği göz ardı eden kullanıcıların siber suç kurbanı olmaya daha müsait olduğunu gösteriyor.

“Özellikle Mobil Uygulamaları İndirirken Dikkat Edilmeli!”

Siber saldırılara karşı oluşturulan stratejilerin etkili olması için bilgisayar bilimleri ile sosyal bilimler arasındaki bariyerleri kıran bir düşünce yapısına ihtiyaç duyulduğunu belirten Bitdefender Türkiye Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, siber risk faktörlerini fark etmede ve azaltmada bu iki alanın iş birliği yapması gerektiğini dile getiriyor. Her gün milyonlarca kullanıcının yüzleştiği, oldukça tehlikeli siber saldırılara karşı iki açıdan savunma üreterek daha güçlü koruma sağlamanın mümkün olduğunu vurgulayan Akkoyunlu, sayısız risk barındıran internet ortamındaki kontrolsüz davranışların siber korsanların istediklerine ulaşması anlamına geldiğini hatırlatarak kullanıcıları, aceleci davranışlarda bulunmamaları yönünde uyarıyor. Akkoyunlu, “Özellikle mobil uygulamaları indirip kullanırken kullanıcı sözleşmelerini okumadan onaylıyoruz ancak bu acelecilik, uygulamanın cihazımızın kamerasını, mikrofonunu ve konum bilgisini kullanmasına farkında olmadan izin vermemize neden olabiliyor.” ifadelerinde bulunuyor.