Dünyanın genç bilişimcileri, Teknoloji ve Tasarım Merkezi Derneği tarafından bu yıl 10’uncu kez gerçekleştirilen Uluslararası Eğitimde Bilişim Kültürü Oluşumu (e-biko) etkinliği için Ankara’da buluştu. 39 ülkeden etkinliğe katılan 320 ortaokul ve lise öğrencisi, etkinlik kapsamında gerçekleştirilen ve 39 ülkeden toplam 2 bin 493 başvurunun yapıldığı yarışmada kazananları heyecan içinde izledi.
 
7 ayrı kategoride toplam 42 bronz, 21 gümüş ve 7 altın madalyanın sahiplerini bulduğu etkinlikte, “Lise Seviyesinde Yazılım Geliştirme” kategorisinde altın madalyayı SSBoard adlı projesiyle Microsoft Açık Akademi mezunu Kıvanç Bakdı kazandı.


 
Açılımı “Simple & Smart Board” olan SSBoard uygulaması, Fatih Projesi kapsamında sınıflara getirilen etkileşimli tahtalarda öğretmenlerin yapacakları birçok işlem için farklı yazılımlar kullanmanın getireceği zaman kaybını ortadan kaldırmayı amaçlıyor. SSBoard, eğitimcinin sürekli elinin altında tutmak isteyeceği kütüphane, hesap makinesi, medya kütüphanesi, tarayıcı, çizim aracı ve öğrenciyle etkileşim gibi fonksiyonları dokunmatik Windows 8 arabirimi üzerinde kullanışlı bir arayüz eşliğinde sunuyor. Proje dair detaylara ssboard.sitewebadam.com adresinden ulaşılabiliyor.
 
Eğitimcinin İşini Kolaylaştırdı, Altın Madalyayı Kazandı
 
Ortaokul ve lise seviyesinde eğitimde bilişim kültürü oluşturmak adına düzenlenen yarışmada aldığı ödülün kendisi için çok anlamlı olduğunu ifade eden Kıvanç Bakdı, şunları söyledi:
“Amacım, SSBoard projesiyle öğretmenler için kolay kullanım olanağı sunacak ve öğrenciler için verimli ders işlemenin yolunu açacak bir çözüm geliştirmekti. Windows 8 üzerinde hazırladığım projeyle 2 bin 500’e yakın uluslararası projenin yer aldığı e-biko etkinliğinde altın madalya kazandığım için çok mutluyum.”
 
Açık Akademi Yalnızca Tekniğini Değil, Bakış Açısını da Geliştirdi
 
Yazılımı hayata geçirmek için ihtiyaç duyduğu bilgi ve beceriyi geliştirmede Açık Akademi’nin en büyük yardımcısı olduğunu söyleyen Bakdı, “Açık Akademi sadece tekniğimi değil, bakış açımı da geliştirdi. Öğrenme hevesimi arttırması, verdiği örnekleri gördükten sonra neler yapabileceğimi görmem ve daha fazlasını isteyip araştırmam, kısacası bana araştırma yeteneğini aşılaması kişisel gelişimim için önemli adımlardı. Bu araştırma hevesi, yazılım alanında daha hızlı gelişmeme ve kısa sürede güzel uygulamalara imza atmama olanak sağladı. Açık Akademi sayesinde aklıma takılan soruları işin uzmanına sorarak cevap alabiliyorum, sanal sınıflara katılarak diğerlerinin deneyimlerinden faydalanabiliyorum. Eğitimlerin Türkçe olması işimi çok kolaylaştırıyor” diye konuştu.
 
Açık Akademi mezunu Kıvanç Bakdı’nın ortaya koyduğu proje ve elde ettiği başarıdan çok memnun olduklarını dile getiren Microsoft Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Cavit Yantaç, şunları söyledi:
“Eğitim, bilişim, istihdam ve ekonomi konularının tamamını kapsayan geniş bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olan Açık Akademi, bugün 130 binden fazla öğrenci ve 3 binden fazla Açık Akademi mezunuyla yola devam ediyor. Kıvanç ve diğer mezunlarımızın ortaya koydukları başarılı projeleri gururla takip ediyoruz. Bundan sonraki hedefimiz, önümüzdeki 5 yıl içinde 1 milyon kişiyi Açık Akademi programının bir parçası yapmaktır. Hiçbir karşılık beklemeden hayata geçirdiğimiz bu projede, mezunlarımızın ortaya koyduğu başarılardan dolayı kıvanç duyuyoruz.”
 
Dev Bir Pazarın Kapıları Türk Gençleri İçin Aralanıyor
 
İlk duyurusu 10 Ocak 2012’de yapılan Açık Akademi, Türkiye’de girişimcilik ekosisteminin yaygınlaşmasına öncülük etme amacıyla herkese açık, ücretsiz bir uygulama geliştirme okulu olarak kurgulandı. Açık Akademi, katılımcılara yazılım geliştirme konusunda kendilerini geliştirebilecekleri ücretsiz bir platform sunuyor. Seviyeleri başarıyla tamamlayan öğrenciler, katılım belgesi almaya hak kazanıyor.
Açık Akademi’de eğitim alanlar, Microsoft’un milyonlara hitap eden platformlarına yönelik uygulama ve yazılım geliştirebiliyor. Açık Akademi’den mezun olan kullanıcılar geliştirdikleri uygulamaları Windows Phone, Windows 8 ve Windows Azure uygulamalarının yer aldığı Marketplace platformları üzerinden satabilme imkânı buluyorlar. Açık Akademi’ye www.acikakademi.com adresinden ulaşmak mümkün.
 
Açık Akademi’nin Kahramanları Türkiye’nin Geleceğini Yazıyor
 
Türkiye’nin ilk ve tek ücretsiz uygulama eğitimi veren en büyük sanal kampüsü Açık Akademi, Microsoft Türkiye'nin kendi geliştirdiği ve tüm dünyada örnek gösterilen projelerden biri oldu, pek çok insanın hayatını değiştirdi. Açık Akademi mezunları arasında Türkiye’nin pek çok yerinden, hatta yurtdışından kahramanlar yer alıyor.
 
TUGAY TUNA (16):
“Açık Akademi, Yazılım Öğrenmenin Yaşı Olmadığının Kanıtı”
Bilgisayara olan basit merakını profesyonel işler yapma konusunda şekillendiren ilk araç Açık Akademi oldu. Açık Akademi ile tanıştıktan sonra yazılım sektöründe tüketici olmak yerine üretici olmayı seçen Tuna, aldığı eğitimler eşliğinde 14 yaşımda ilk Windows Phone ve Windows 8 uygulamalarını markette yayınladı.
“Açık Akademi’ye ilk üye olduğumda hedef aldığı yaş kitlesinin altındaydım” diyor Tuna. “Cesaretimi toplamakta zorlanıyordum, çünkü çevremde örnek teşkil edebilecek birileri yoktu. Açık Akademi’ye üye oldum ve eğitimlere başladım. Yazılım öğrenme yaşını çok çok aşağılara çeken Açık Akademi benim için bir dönüm noktası oldu.”
Tuna, Açık Akademi’den ilham alarak kendi okulumda yazılıma meraklı öğrencilerle Türkiye’de ilk lise seviyesindeki ‘Yazılım Kulübünü’ kurdu. Şimdi bu kulüpte ders veriyor. Bundan sonraki dönemde de Açık Akademi ve kurduğu Yazılım Kulübü aracılığıyla, potansiyel geliştiricilere yol göstermeye ve ilham aşılamaya devam edecek.
 
ALPEREN KAPLAN (20):
“Daha İyi Bir Dünya İçin Çalışıyorum”
İstanbul Gelişim Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı bölümünden mezun oldu. Açık Akademi ile ilk açıldığında, Ocak 2012’de tanıştı. Açık Akademi ile düzenli bir şekilde eğitim almaya başladı, zaman buldukça aldığı eğitimler konusunda makaleler yazdı. Türkiye'deki önde gelen şirketleri için yazdığı Windows 8 ve Windows Phone uygulamalarının yanı sıra, e-devlet için hazırladığı uygulamalar da şu an yayında.
“İnsanların hayatlarını kolaylaştırmak, dünyayı daha iyi bir yere getirmek için her gün daha fazla çalışıyorum” diyen Kaplan, Açık Akademi eğitimi sonrasında Microsoft Türkiye bünyesinde Yazılım Geliştirme Teknolojileri bölümünde stajyer olarak çalışmaya başladı.
 
BETÜL ŞAHİN (24):
“Yazılım Geliştirme Konusunda Fikri Olmayanlar İçin İdeal”
Yazılıma oldukça ilgi duyan ve kendini bu alanda geliştirmek isteyen biri olarak Açık Akademi ile 2011 yılında tanıştı. Web, mobil ve masaüstüne özel uygulamalar konusunda eğitim alan Şahin, Açık Akademi sayesinde yazılım konusunda hiçbir fikri olmayan bir bireyin bile kendini temelden başlayarak geliştirebileceğini ve kaliteli uygulamalar ortaya koyabileceğini söylüyor.
Eğitimlerin sonunda alınan Microsoft imzalı sertifikalara sahip olmanın önemli bir ayrıcalık olduğunu düşünen Şahin, “Eğitimlerde geniş kaynak kütüphanesinden ve ek materyallerden faydalanabiliyorsunuz. Her hafta yapılan ve birbirinden değerli alanında uzman kişilerin sanal sınıf eğitimleriyle canlı olarak sorularımı sorarak aldığım cevaplar doğrultusunda kendimi daha çok geliştirme imkanım oldu” diyor. Şahin, Ocak 2014’ten beri Microsoft Türkiye Yazılım Geliştirme Teknolojileri Stajyeri olarak çalışıyor.
 
FİRDEVS AYATA (23):
“ilk Somut Ürünleri Ortaya Koymama Yardımcı Oldu”
Yazılımla ilgili bir bölüm okumasına rağmen, somut ürünler ortaya koyabilmesini iki yıl önce Açık Akademi ile tanışmasına bağlıyor. Açık Akademi’deki dersleri izleyerek Windows Phone uygulamaları geliştirmeye başlayan Ayata, en büyük tatminin yayınladığı uygulamaların indirilmesi ve kullanılması olduğunu söylüyor.
Ayata, son 6 aydır Microsoft Türkiye’de Yazılım Geliştirme Teknolojileri bölümünde stajyer olarak çalışıyor.