Dünyada 300 milyon kişiye e-ticaret portalı üzerinden hizmet veren Çinli dev alibaba.com’un patronu Jack Ma, finansal başarılarıyla herkesin dikkatini çekerken ilginç de bir hayat hikayesine sahip. Sıfırdan kurduğu e-ticaret portalını, dünyanın en büyük şirketleri arasına sokup, ABD borsasında da tarihin en büyük halka arzını gerçekleştiren Jack Ma, hayat hikayesini ve bugünlere nasıl geldiğini Milliyet Gazetesi yazarı Meral Tamer’e anlattı. Meral Tamer bugünkü köşesinde, Davos’ta karşılaştığı Jack Ma’nın anlattığı hikayesini kaleme aldı. İşte Meral Tamer’in o yazısı….
 
Dünya Ekonomik Forumu benim için her yıl birbirinden ilginç insanlarla tanıştığım, son derecede ufuk açıcı fikir jimnastikleri yapabildiğim, eşi-benzeri olmayan bir platform. 17 yıldır da bu hiç değişmedi... Bu yıl Davos’ta Asya’nın en zengin adamı Jack Ma ile tanıştım. e-ticaret devi Alibaba Holding’in sahibi olan Çinli işadamı, aslında önceki yıllarda da Davos’a geliyormuş; hatta “Genç Küresel Lider” bile seçilmiş. Ne var ki Jack Ma kısa boyu, zayıf-naif, sıkılgan ve gösterişsiz haliyle Davos’un 5-6 günlük hayhuyu ve tantanası içinde anlaşılan benim radarıma daha önce girememiş. Suç benimdir.
 
Adı nasıl Jack oldu?
Müthiş bir küçük dev adam Jack Ma. Aslında adı Ma Yun. Çin’in güneyinde yaşadıkları kentte daha küçücükken İngilizce öğrenmeye kafayı takmış. Bunu sağlamak için de her gün bisikletle 45 dakika mesafedeki otelin önüne gider, çatpat İngilizce konuşabilme karşılığında turistlere ücretsiz rehberlik yaparmış. Turistlerden biri “İngilizce öğrenmek istiyorsan, sana Avrupa’dan mektup arkadaşları bulalım; ama bu isimle çok zor” demiş. Bir turist hanım “benim kayınpederimin de eşimin de adı Jack; gel sana Jack diyelim” demiş. Soyadı da Ma ya... O günden beri Ma Yun olmuş Jack Ma!
İyi bir öğrenci olmadığı için Çin’de ancak 2 yıllık sıradan bir üniversiteyi 3 denemede zar zor kazanmış; ama seçtiği branş İngilizce öğretmenliği... Ve mezun olduktan sonra Çin’de İngilizce öğretmenliği yapmış da...    
 
Forbes’a kapak oldu
Jack Ma, bugün sadece Çin’in değil; Asya’nın en zengin adamı. Eylül 2014’te yani 4 ay önce Çin elektronik devi Alibaba’nın hisselerini Newyork Borsası’nda halka arz ederek, dünya tarihinin en büyük borsa açılımlarından birini gerçekleştirdi. Kasım 2014’te de Bloomberg Zenginler Endeksi’nde 29.7 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 18. kişisi olarak yer aldı. Forbes’a kapak olan ilk Çinli işadamı.
 
e-DTÖ yaratmak istiyor
Şu anda 300 milyon kişi Alibaba’nın web portalları üzerinden işlem yapıyor. Jack Ma, “Hedefim, dünyada 2 milyar tüketiciye hizmet etmek; Çin dışındaki 10 milyon küçük işletmenin, ürünlerini internet üzerinden satabilmelerine yardımcı olmak” diyor ve ekliyor: “Alibaba’yı dünyanın dört bir yanındaki küçük işletmeler için küresel platform yapmak istiyorum. Eğer Norveç’teki bir küçük işletmenin ürünlerini Arjantin’e satmayı ve Arjantinli tüketicilerin de İsviçre’den mal almalarını sağlayabilirsek, bir e-DTÖ (Dünya Ticaret Örgütü) yaratmış oluruz. Mevcut DTÖ büyük, ama geçen yüzyılın kurumu...”
Ma, erken yaşlarda aldığı her red cevabının, onu güçlendirdiğini düşünüyor. Kentucky Fried Chicken’da işe girmek istemiş, “başvuran 24 kişiydik, 23’ünü işe aldılar sadece beni reddettiler,” diyor. Harvard Üniversitesi’ne 10. kez başvurup da reddettiklerinde kendi kendine söz vermiş: “Bir gün mutlaka Harvard’a gidip ders vereceğim!” Vermiş de...
 
İlhamı Forrest Gump
Hollywood filmleri, Ma’nın hayatında en büyük ilham kaynaklarından biri; özellikle de Forrest Gump “Forrest Gump’ı seviyorum. Sıradan basit bir adam, fakat asla vazgeçmiyor!”