Amazon yıllardır sahte ürün sorunlarıyla uğraşıyor. 2019’dan bu yana yatırımcıları sahte malların satışının şirket ve imajı için bir risk oluşturduğu konusunda uyarıyor. Bu taklit ürünler alışveriş yapanların Amazon’a olan güvenlerini kaybetmelerine neden olabilir. Şirket bu riski göze almak istemediği için yoğun bir mücadele veriyor.

Amazon dolandırıcıların salgın sırasında daha fazla çevrimiçi alışveriş yapan müşterilerden yararlanmaya çalışmasıyla, sitede satış yapmaya çalışan sahte ürün satıcılarının sayısının arttığını bildirdi.

Sahte ürün satıcıları ürünlerini doğrudan sitede listeleyebilecekleri üçüncü taraf pazaryeri aracılığıyla Amazon’dan almaya çalışıyor. Şirket geçtiğimiz yıl depolarına gönderilen 2 milyon sahte ürünü satılmadan imha etti. Sitede satın alınan tüm ürünlerin yüzde 0.01‘den daha azının alışveriş yapanlardan sahte şikayetler aldığını bildirdi.

Amazon, şüpheli taklitleri kaldırmak için listeleri otomatik olarak tarayan makine öğrenimi teknolojine sahip. Bu teknoloji sayesinde sahtecileri herhangi bir şey satmadan durdurabiliyor. Şirket ayrıca markalara sahte ürünleri Amazon’a bildirmek ve bir şeyler yapmasını beklemek yerine siteden kendilerinin çıkarması için alternatif bir yol sunuyor.

Şirketin çabaları milletvekillerinin çevrimiçi sahteciliği azaltmanın yollarını aradıkları için geldi. Her ikisi de Demokrat olan iki senatör, Louisiana’dan (ABD eyaleti) Bill Cassidy ve Illinois’den (ABD Orta Batı eyaleti) Dick Durbin, bu yıl INFORM Tüketiciler Yasası olarak bilinen bir tasarıyı yeniden sundular. Bu tasarıya göre üçüncü taraf satıcıların doğrulanması, adlarını ve adreslerini alışveriş yapanlara açıkça belirtmeleri gerekir. Tasarı geçen yıl sunuldu ancak oylanmadı.

Amazon, eBay ve Etsy gibi daha küçük çevrimiçi mağazalar insanları küçük bir işletme kurmaktan ve çevrimiçi satış yapmaktan caydırabilecek endişeler nedeniyle tasarıyı reddediyor. Ancak Home Depot ve Lowe’s gibi büyük fiziksel perakendecileri temsil eden gruplar bunu destekliyor. Çünkü fiziksel perakendeciler raflarında sahte bir ürün olmadığını bildiriyor.

Amazon geçen yıl sahtecilikle mücadele çabalarına 700 milyon dolardan fazla para harcadığını ve bunun üzerinde 10 bin kişinin çalıştığını bildirdi. Şirket ayrıca bu yılın başlarında Salvatore Ferragamo adındaki üst düzey bir markanın kemerlerinin taklitlerini satan sahtecilere karşı olmak üzere markalarla ortak davalar açıyor.

SİBERAY'dan 'fidyeci yazılım' uyarısı

 

İlaç şirketlerinin yeni gözdesi, Facebook reklamları

 

Bu krizden çıkışın bedeli 3 trilyon dolar