Apple, amiral gemisi iPhone'larının bazılarının fiyatını, cihazın 12 yıllık tarihinde ikinci kez düşürmeyi planlıyor ve cihazın perakende değerini, ABD doları dışındaki yerel para birimleri cinsinden geçmiş fiyatlara çekmeyi hedefliyor. .

Apple İcra Kurulu Başkanı Tim Cook, kilit tatil alışveriş döneminde şirketin iPhone satışlarında ilk kez düşüş yaşadığını bildirmesinin ardından Salı günü planını açıkladı. Şirket, 2007 yılında piyasaya çıktıktan kısa bir süre sonra iPhone fiyatlarını yalnızca bir kez düşürdü.

Apple, hangi ülkelerde iPhone fiyatlarını değiştireceğini söylemedi. Çin'deki satıcılar, Apple'ın Aralık ayında sona eren çeyrek satış tahminlerini düşürmesinin ardından bu ayın başında iPhone fiyatlarını düşürmeye başladı.

Şirket, Eylül ayında piyasaya sürülen yeni iPhone XS’i 999 dolara, önceki seleğindeki 2017’de iPhone X’e eşit olarak sattı.

ABD tüketicileri için işe yaradı, ancak Çin ve Türkiye gibi ülkelerde yerel para birimi yükselen ABD dolarına karşı çok düştü, telefonu bir önceki yıla göre öncekinden çok daha pahalı hale getirdi. Apple, tüketiciden güçlenen doların maliyetini ödemesini istedi.

Salı günü Cook, Apple'ın bazı pazarlardaki yabancı fiyatları, yerel para birimlerinde bir yıl öncesine nazaran veya bu değere yakın olarak sıfırlayarak ayarlayacağını söyledi. Etkili bir şekilde bu, Apple'ın güçlenen doların maliyetini emeceği anlamına gelir.

Cook, Reuters’e verdiği röportajda, “Satışlara yardımcı olmak ümidiyle bir yıl önce yerel fiyatlarımıza geri dönmeye karar verdik" dedi.

TÜRKİYE'DE DE SATIŞLAR AZALDI

Şirketin salı günü yaptığı üç aylık kazanım çağrısında Cook, Türkiye'deki döviz sorunlarının da TL'nin dolar karşısında yüzde 33 oranında değer kaybettiğini ve Apple'ın satışlarının önceki yıla göre 700 milyon dolar azaldığını açıkladı. 

Apple, döviz kurları nedeniyle fiyatlarını ne zaman ya da ne sıklıkla sıfırlayabileceğini söylemedi.

Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Luca Maestri, fiyat ayarlamalarının Apple Music ve App Store'u da içeren hizmet işini kapsamayabileceğini söyledi. 

HİSSELER SINIRLI İŞLEMLERDE YÜKSELDİ

Apple'ın açıklamalarının ardından New York borsasında işlem gören hisseleri yüzde 1.04 oranında değer kaybetti. Ancak yatırımcıların satış düşüşlerinden çok Apple'ın yeni yatırımlarına odaklanması sonrası şirketin hisseleri sınırlı işlemlerde toparlandı. 

ÇİN'DEKİ GELİRİ AZALDI

Apple, mali yılının ilk çeyreğinde Çin'deki gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 5 milyar dolar azaldığını bildirdi. İlk çeyrekte Apple, Çin'de yüszde 27,5 düşüşle 13,17 milyar dolar gelir elde etti. 2018 mali yılının ilk çeyreğinde ise geliri 17,96 milyar seviyesinde gerçekleşmişti.

2018 mali yılının 4. çeyreğinde ise Çin'de elde edilen gelir 11,41 milyar dolar olmuştu.