TEKNOLOJI.COM DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’e açtığı ticaret savaşında hedef olarak seçtiği Apple’a geçtiğimiz günlerde attığı bir Tweet’le çağrıda bulunmuş, “Ülkene dön! Mallarınızı Çin yerine ABD’de üretin. Yeni fabrikalar açmaya başlayın” demişti.  Teknoloji devinin sözcüsü ise Tweet’e karşılık bir açıklama yapmayı reddetmişti.

Dev suskun kalırken, Bank of America Merrill Lynch, Apple’ın Trump’ın dediği gibi üretimini ABD’ye toplaması halinde gelecek zammı açıkladı. BofA’ya göre iPhone fiyatları %20 artış gösterecek.

Bankanın analisti Wamsi Mohan  "Trump’ın isteğine karşılık Apple, Hon Hain ve Pegatron’dan üretimin küçük bir kısmını ABD’ye kaydırmasını isteyebilir. Ancak şuan için tarifelerden etkilenmeyen Apple üretiminin tamamını ABD’ye taşırsa işçilik maliyetlerini arttırmak için %20’lik fiyat artışına ihtiyaç duyacak” diye konuştu.

Mohan, Apple'ın  iPhone kurulumunun yüzde 10'unu ABD'ye taşıdığı senaryosunun bile,  iPhone'un ortalama satış fiyatını yüzde 8 arttıracağını söyledi. İşçi maliyetlerine değinen Mohan ABD'li bir işçinin maaşının Çinli bir işçiden 2.6 kat fazla olduğuna dikkat çekti.