Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, yerli mesajlaşma uygulamasına isim aradıklarını söyledi. Doğu Ekspresi'nde yolculuk yapan Arslan'ın açıklamaları, Nuray Babacan'ın Hürriyet'teki haberinde yer aldı. İşte o açıklamalar: 

KİMSE DİNLEYEMEZ

“Yerli whatsApp’ın güvenliği konusunda çok iddialıyız. Biz bu sistemi öyle bir kriptolojiyle hazırlıyoruz ki, sadece gönderici ve alıcıyı irtibatlıyoruz. Bu irtibatlandırmadaki bilgiler, hiçbir şekilde depolanamaz. Hiçbir şekilde sisteme müdahale etme şansı yok. Vatandaşı buna inandıracağız. Önce kurumlar kullanacak. Kurumların yaptığı işlemler ve yazışmalar için. Sonra özel şirketlerin talepleri doğrultusunda hizmet vereceğiz. 6 ay sonra da bireysel hizmet başlayacak.”

HERKESE FARKLI HİZMET

Kurulan sistem gereği, dinlenmesi, kayıt edilmesi ve depolanmasının mümkün olmadığını dile getiren Arslan, “Yazılımımızı test edenler de bunu görüyor. Tam tersine bazı kuruluşlar diyor ki; ‘Ben bunu aynı zamanda bir yerde kaydedeyim-depolayayım’ Biz de onlara ‘bu yazılımla bunu yapamazsınız. Ama isterseniz size başka bir yazılım yaparız’ diyoruz. Yazılımı yapan da haberleşmeye ulaşamaz, sistem buna engel. Kripotoloji ve yazılım buna engel. Yazıyorum, kuruyorum, çıkıyorum. Sistem sizin cihazınızda oluyor. Çünkü biz sadece uçları irtibatlandırıyoruz. Arada hiçbir şekilde hiçbir kimsenin, dinleme, kaydetme, kesme durumu yok” dedi.

BİZ İDDİALIYIZ

WhatsApp, Facebok dahil, kimsenin ‘yazışmalar hizmet verici tarafından depolanmıyor’ diyemediğini ya da ‘telefon konuşmaları teknik olarak dinlenme imkanı yok’ denilemediğini vurgulayan Arslan, şöyle konuştu: “Ama biz, burada teknik olarak, dinlenemez, kaydedilemez, aradaki sunucu buna erişemez diyoruz. Hackerler da dahil birçok kişiye güvenlik, sızma testleri yaptırdık. Özellikle de biz bu projeyi açıkladığımız andan itibaren, dünyanın her yerinden olağanüstü saldırılar oldu, kırmak için. Şu ana kadar hiçbir şekilde kırılmış değil ve arkadaşlarımız çok iddialı bu konuda.”

HERKESE ÜCRETSİZ DEĞİL, PTT ALACAK

BAKAN Arslan şunları söyledi: “Bu haberleşme sistemi herkese ücretsiz olmayacak. Kurumlarla anlaştığımızda PTT ücret alacak. Vatandaşda ise kullanım yoğunluğuna bağlı reklam geliri elde edecek, ayrı bir ücret ödenmeyecek. İsim arıyoruz, PTT messenger olarak çalıştık ama, hizmeti verirken, kamu kurumlar için ayrı, vatandaş için ayrı isimle vereceğiz. İsim için hem amacı çağrıştırsın, hem akılda kalıcı, hem de yurtdışı söylenmesi mümkün olsun istiyoruz. Bu sistemi şimdiden bir çok ülke istiyor. Dinlenemediği ve takip edilmediği için. PTT, Dünya Posta Birliği’nin dönem başkanlığını yürüttüğü için muhataplarına anlatıyor. Özellikle, Orta Asya ve Afrika Coğrafyasından bu konuda çok ilgi var.”