Dünya’nın önde gelen inşaat şirketlerinden Caterpillar’ın hedefi bu kez Ay’ın yüzeyinde belirlenen yerde ‘uzaktan kumanda’ madencilik çalışmaları yapmak… NASA da bu teknolojiyi hayata geçirmek için toplantı üzerine toplantı yapıyor.

NASA Sözcüsü Clare Kelly “NASA’nın araştırma hedefleri ile Caterpillar’ın Dünya’da kullandığı teknoloji arasında ciddi sinerji var” diyerek Ay’a ilk gidecek inşaat şirketinin Caterpillar olacağını ima etti.

OTONOM İNŞAAT ARAÇLARI 1980’LERE DAYANIYOR

İnşaat için henüz daha zamana ihtiyaç varken; Caterpillar’ın Ay’da maden arama çalışmaları hayata geçecek gibi görünüyor.

Otonom inşaat ve madencilik araçlarının geçmişi 1980’lere dayanıyor. Komatsu, Caterpillar ve John Deere adlı şirketler sürücüsüz inşaat ve madencilik araçlarının başını çekiyor. 1990’ların ilk döneminde ise Japonya’da Unzen yanardağının patlaması üzerine sektördeki otonom araçlar, volkanlara karşı güvenli şekilde baraj yapımında kullanılınca değere bindi.

İşte bu nedenle NASA da Caterpillar’la birlikte Ay, Mars ve belki asteroitlerde arama çalışma operasyonlarını yapabileceğine inanıyor.

AY’DA ÇIKAN AY’DA KALIR, DÜNYA’YA GETİRİLMEZ

Peki bulunanlar Dünya’da işimize yarayacak mı? Colorado Madencilik Okulu’ndan Angel Abbud-Madrid üstüne basa basa “Hayır” diyor. Nedeni de çıkanların Dünya’ya getirilmesinin oluşturacağı ciddi maliyet… O nedenle Ay’da bir şey bulunursa; bulunan şey orada değerlendirilecek.

Caterpillar da elini kolunu sallayarak mı gidecek? Buna da kocaman bir “Hayır” diyor NASA… ABD’li uzmanlar gelen bilimsel teklifler arasında 2 öneriye sıcak bakıyor.

İlkinin ismi Skylight. Proje mimarı da Carnegie Mellon Üniversitesi’nden William Whittaker. Teklif şu: “Gezgin araç gönderelim. Gezsin, fotoğraflasın, uygun krateri önersin. Astronotlar bunun üzerine gitsinler.”

İkincisinin ismi Mini Bee… TransAstra Corp. CEO’su Joel Sercel’in fikri… Büyük makineler götürüp Ay’ın yüzeyini köstebek yuvasına çevireceğimize ‘nokta atışlı’ uzay madenciliği yapılması isteniyor.