İnternet hızını 10 katına çıkaran 4,5G teknolojisi dün itibarıyla Türkiye'de kullanıma girdi. Abonesi olduğu GSM operatörü Bakan Yıldırım'a, 4,5G kayıt sertifikası düzenledi. Böylece Bakan Yıldırım da mimarlığını yaptığı 4,5G'nin ilk kullanıcılarından oldu.

Uygulamanın başladığı ilk gün milyonlarca abonenin 4,5G'ye geçiş işlemleri çok kısa sürede gerçekleştirildi. Bakan Yıldırım, uygulamanın hizmete girmesinin ardından ancak 25 dakika sonra 1 milyon 193 bin 565'inci 4,5G abonesi olabildi.

4,5G sertifikasını alan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de bilişimin yerlileşme hızının da 4,5G internet hızı gibi yüksek olmasını istediklerini ifade etti.

İnternette artık "bilişim otobanları"nda alabildiğine hız yapılabileceğini vurgulayan Yıldırım, "4,5G hizmete girdi, iş bitti demiyoruz. Bugünden itibaren 5G altyapısı ve sektörde yerli teknolojilerin gelişmesi için çalışmalara başlayacağız’’ diye konuştu.

4,5G'NİN GETİRDİĞİ YENİLİKLER

4,5G ile mobil internet hızı, hem veri indirme hem de veri gönderme yönünden en az 10 kat artacak. Veri paketlerindeki gecikme çok daha az olacak. Video görüşmeleri daha net sağlanacak. Sosyal medyada çok daha hızlı paylaşım yapılabilecek.

Yüksek hızda ve kesintisiz bağlantı sağlanacağı için makineler arası iletişim (M2M), nesnelerin interneti (IoT), bulut bilişim, internet protokolü ile TV, akıllı şehirler, uzaktan kontrol edilecek robot teknolojisinin tele ameliyatlarda kullanımı gibi konularda gelişmeler sağlanacak, böylece yaşam kalitesi yükselecek.

İnternete bağlanan akıllı cihazların sayısı, 4,5G'nin yüksek kapasitesi sayesinde daha da artacak. Fazla sayıda akıllı cihazın internete bağlanabilmesi ev, iş yeri ve dış mekanlardaki uygulamaları yaygınlaştıracak.

Belgelere her yerden, her cihazdan, her an erişebilecek.

Fiber altyapının çeşitli nedenlerle gitmediği alanlarda yaşayanlar da DSL’e göre yüksek hızlı internet imkanına kavuşacak.

Yapılabilecek kaliteli video görüşmeleriyle iş seyahatleri azalacak.

Mobil çalışma ortamları ve imkanı oluşturularak organizasyonların verimi arttırılacak.

Enerji sektöründe akıllı sistemler devreye girecek.

Mobil finans ve ödemelerde yeni uygulamalara imkan tanınacak.

Lojistik sektöründe ve güvenlik konularında yeni fırsatların önü açılacak.

Akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kurulabilecek.