Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan kararı ile ticari ithalat maksadı dışında yurtdışından getirilecek cep telefonu, televizyon, radyo, video, uydu alıcı cihazları, birleşik cihazlarla bunların dışında kalan ve radyo televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihaz için bir defaya mahsus tahsil edilecek bandrol ücretleri belirlendi. Hürriyet'ten Aysel Alp'ın haberine göre bandrol ücretleri, televizyonlarda 10-80 Euro, bilgisayar ve tabletlerde 10 Euro, radyolarda 1-2 Euro, video oynatıcılardında 18 Euro, radyo ve TV yayını almaya yarayan set üstü kutusu ile her türlü uydu alıcı cihazda 7 Euro, birleşik cihazlarda 1-21 Euro, cep tipi radyolu Mp3-Mp4 çalar, radyo ve televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazlarla taşıtlarda kullanılmaya mahsus navigasyonlu multimedya cihazlarında 2-15 Euro, internet bağlantısıyla radyo ve televizyon yayını alabilen cep telefonlarında 20 Euro, bu cihazlar dışında kalan radyo ve televizyon yayını almaya yarayan her türlü cihazda 18 Euro olarak uygulanacak.

Bu kararla birlikte özellikle yurtdışından yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının fiyatlarında artış olacak. Cep telefonları için e-devlet üzerinden ödenen 138.80 liralık harç dışında 1Ocak’tan itibaren 20 Euro bandrol ücreti ödenecek. Böylece yurtdışındaki fiyatın üzerine Türkiye’de yaklaşık 210 TL ödenecek. Bu telefonların Türkiye’deki fiyatlarına daha da yaklaşarak, yurtdışından getirilme cazibesinin düşürülmesi hedefleniyor.

1 MİLYON TELEFON

Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları (MOBİSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ekşi, konu hakkında şöyle konuştu: “TRT bandrol ücreti aynı telefon için yurtiçi satışlarda 180 TL iken yolcu beraberinde getirilince sadece 73 TL. Yurtdışından cep telefonu getirenler, 2 yıllık bir süre içinde bir adet olmak üzere 138.8 TL ödeyerek telefonlarını kaydettirip Türkiye’de kullanabiliyorlar. Yıllık olarak bir milyona yakın yolcu beraberinde cep telefonu getiriliyor. Şimdiye kadar getirilen bu telefonlardan sadece harç alınmaktaydı. Türkiye’de satılan telefonlardan alınan ÖTV (yüzde 25), KDV (yüzde 18), Kurumlar vergisi (yüzde 20), stopaj ve TRT Bandrolü (yüzde 6-7) gibi diğer vergiler, yolcu beraberinde getirilen telefonlardan alınmamaktaydı. Yurtdışından getirilen telefonların ortalama birim değeri yaklaşık 2 bin 600 TL’dir. Yurtiçinde bu fiyatlarla satılan bir telefon için yaklaşık 50 Euro TRT bandrol ücreti ödenmektedir. Özellikle artan kurlar ve yüksek vergiler yüzünden kayıtlı cep telefonu satış adetlerinin düştüğü ve sektörümüzün zor günler yaşadığı bu dönemde, MOBİSAD olarak TRT bandrol ücretinin yurt içinde satılan telefonlardan da maksimum 20 Euro olarak tahsil edilmesinin bekliyoruz.”

CEP DIŞINDA NASIL TAHSİLAT YAPILACAK?

Bandrol ücreti alınacak olması sektörde tartışmaları beraberinde getirdi. Bu tartışmaların başında ücretlerin nasıl tahsil edileceği var. Sektör yetkililerinden aldığımız bilgilere göre cep telefonları için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile Gelirler İdaresi Başkanlığı 2 Ocak’ta bir toplantı yapacaklar. Bu toplantıda nasıl tahsil edileceği kararlaştırılacak. Yolcu beraberinde getirilen cep telefonlarının IMEI kaydı için ödenen ücretle 20 Euro’luk bandrol parası da ödenecek.