Salgın dolayısıyla alınan 17 günlük tam kapanma kararlarına vatandaşın desteği artarken, bayram ziyaretleri ise rafa kalktı.

Vaka sayısını 5 binin altına indirme hedefi ile Ramazan Bayramı'nı da içine alan dönem için kapanma kararı alınırken, bu yılki bayram kutlamaları ağırlıklı olarak görüntülü konuşma ile gerçekleşecek.

Vatandaşların yüzde 73'ü misafir ağırlamanın bu dönemde büyük risk taşıdığını düşünürken, tam kapanmaya destek yüzde 70 civarında.

Salgınla birlikte geleneksel bayramlaşma yöntemleri de değişti. Bu bayramda bireylerin yüzde 44'ü yakınlarıyla görüntülü görüşme yaparak bayramlaşacaklarını ifade etti. Sözcü'den Sayime Başçı haberine göre, IPSOS'un araştırmasında bayramlaşma için yüz yüze bayram ziyareti yapacağını açıklayanların oranı yüzde 11'de kaldı.

HARÇLIKLAR DİJİTAL

Ipsos tarafından gerçekleştirilen araştırmaya göre, gençler dahil olmak üzere bayramda sokağa çıkma yasakları ve diğer kısıtlamalara toplumun büyük bir kısmı destek veriyor. Değişen alışkanlıklar ile birlikte misafirliğe gitmek veya misafir ağırlamak toplumun çoğunluğu tarafından ciddi riskli bulunan eylemler arasında yer aldı. Araştırmaya göre sadece hane halkı ile bayramlaşacağını açıklayanların oranı yüzde 41 olurken, yüzde 25 ise bayram harçlığı ve bayramlık geleneklerini devam ettireceğini açıkladı.

GÖRÜNTÜLÜ GÖRÜŞME

Araştırma sonuçlarını değerlendiren Ipsos'un Türkiye CEO'su Sidar Gedik ise her 10 kişiden yedisinin ramazanda uygulanan tam kapanmayı hâlâ desteklediğine işaret ederek, virüsten sakınmanın bayram geleneklerine baskın çıktığını anlattı. Gedik şunları söyledi: 

Bu bayramın her zamanki gibi olmayacağını kabullenmiş ve buna göre hazırlanmaya başlamış görünüyoruz. Yüz yüze bayramlaşma hane halkı ile sınırlı kalacak, diğer yakınlarımız ile ya görüntülü görüşmeler ya da telefon ile bayramlaşacağız. Her dört kişiden biri ise bayramda herhangi özel bir şey yapmayacağını belirtiyor.