Türkiye’nin önde gelen çok uluslu perakende mağazacılık gruplarından CarrefourSA, şirketin yeni mağazaları kısa süre içinde açmasına olanak sağlayan tamamen bütünleştirilmiş iş süreçlerinin tasarlanması ve uygulanması için IBM (NYSE: IBM) ile birlikte çalıştığını duyurdu. CarrefourSA'nın, IBM ile gerçekleştirdiği çalışma sayesinde iki yıldan kısa süre içinde Türkiye’de 500 yeni mağaza açma hedefini gerçekleştirdi.

CarrefourSA, Türkiye'deki ilk hipermarketini 1993 yılında açtı. CarrefourSA, Türkiye'deki perakende market sektöründe giderek artan rekabetle başa çıkabilmek için perakende mağaza sayısını iki katından fazla artırarak yeni müşteriler kazanmayı hedefledi. Mevcut olan 243 mağazasıyla yola çıkan CarrefourSA, iki yıldan kısa süre içinde Türkiye çapındaki mağaza sayısını 750'nin üzerine çıkarmayı hedefledi. Perakende mağazacılık firması, bu hedefine ulaşmak için her gün en az bir yeni mağaza açmak zorundaydı.

CarrefourSA, IBM Global Business Services’in SAP perakendecilik sektörü uzmanlarıyla yakın işbirliği içerisinde çalıştı ve birlikte yeni mağazalar açılırken aynı zamanda maliyetin ve karmaşıklığın asgari düzeye indirgenmesi için gereksinim duyulan süreçleri ve sistemleri planladılar. Şirket, uçtan uca iş süreçlerinin tamamen bütünleştirilmesinin ve altta yatan iş sistemlerinin yönetilmesi için özel olarak görevlendirilmiş bir ekip oluşturulmasının yeni mağazalar için pazara giriş süresini önemli ölçüde kısaltacağını belirledi.

Sonuçta ortaya çıkan süreç, CarrefourSA'nın yeni mağazalar açarak perakende mağazacılık ağını planlanan şekilde genişletmesine olanak sağladı ve şu anda mağaza sayısı 759'a ulaştı. Şirket, mağaza açma süresini geçmişe kıyasla yüzde 96 oranında azalttı ve gerekli olan süreyi bir aydan bir güne indirgedi. Bilişim teknolojileri, bu projeyle birlikte CarrefourSA'nın pazarda gördüğü fırsatları avantaja dönüştürmesi için bir kritik başarı faktörü konumuna geldi.

CarrefourSA'nın SAP Projesi Yöneticisi Gürol Sungun, konuyla ilgili yaptığı açıklamada "Türkiye'deki önde gelen iş ortaklarını karşılaştırdık ve kapsamlı bir değerlendirmenin ardından IBM Global Business Services’i en güçlü yerel danışmanlık kaynakları ve perakendecilik sektörü uzmanlığı sebebi ile tercih ettik. IBM ve SAP ile işbirliği yaparak, Türkiye çapında 750 mağaza hedefimize ulaştık" dedi.

IBM Perakendecilik Danışmanlığı Lideri Steve Laughlin ise "IBM, köklü perakendecilik sektörü uzmanlığına ek olarak, dünyanın en büyük SAP sistem bütünleştiricilerinden biri. Bu uzmanlığı CarrefourSA'nın hizmetine sunmayı başardık ve şirketin belirli gereksinimlerini karşılamak için hızlandırılmış iş süreçleri geliştirdik” şeklinde konuştu. Laughlin sözlerini "CarrefourSA, Türkiye çapında genişleyen ağı sayesinde yalnızca bir rekabet avantajı elde etmekle kalmadı, şirket aynı zamanda müşterilerine artık daha iyi bir hizmet ve olağanüstü bir perakende mağaza deneyimi sunabiliyor. Satış noktası verilerinin SAP ERP uygulamalarından doğrudan SAP HANA® platformu üzerindeki veri ambarlarına akması sayesinde karar alıcılarımıza bugüne kadar olduğundan çok daha derinlemesine öngörüleri çok daha hızlı bir şekilde sunabiliyoruz" şeklinde sonlandırdı.

CarrefourSA, mali ve maliyet muhasebesi, lojistik yönetimi, satınalma, satış ve dağıtım dahil olmak üzere işletmenin temel bileşenleri için SAP® ERP uygulamasını devreye aldı. CarrefourSA'nın çoğunluk hissesi Türkiye'deki Sabancı Holding ile Carrefour Nederland BV firmasına aittir.