Son yıllardaki uzay atılımlarıyla dikkat çeken, Ay çalışmalarıyla alkış toplayan Çin gözünü Kızıl Gezegen Mars’a dikti. Çin’in resmi devlet kanalı geçen hafta Mars programını açıkladı. Bu Mars programı ilk olarak 2016 yılında dile getirilmiş; ancak o günden sonra hiç haber yayınlanmamıştı. Geçen hafta Pekin Fırlatma ve İtme Enstitüsü, Mars için düşünülen aracın iniş ve hareket testlerinin hepsinin başarıyla tamamladığını açıkladı.

İNİŞ YERİ BELLİ OLDU

Aynı tarihlerde Cenevre’de yapılan bir bilimsel toplantıda da Çin iniş yerini dahi açıkladı: Utopia Planitia. Tüm bunlar Çin’in Mars programının hayata geçeceğinin göstergesi olarak görülüyor. Alınan bilgilere göre Mars aracının ağırlığı 240 kilo olacak. Bu Ay’a indirilen iki aracın iki katı ağırlığı demek. Araçta kameralar, radar, navigasyon sistemi ve dedektör bulunacak. Yörüngeli cihazda (Orbiter) da yüksek çözünürlüklü kameralar olacak; bu kameralar aracın indiği noktaları fotoğraflayacak.

EN BÜYÜK SORUN LONG MARCH 5

Gelişmeleri takip edenler, Çin’in Mars programının önündeki en büyük sorunun fırlatma roketi Long March 5 olduğunu düşünüyor. Keza 2016’da ilk uçuşunu yaptı; 2017’de yörüngeye bile ulaşamadı. Çin roket sisteminin yeni tasarımı ile birlikte yenilen kullanılacağını açıkladı.

HERKES TEMMUZ-AĞUSTOS’TA GİDECEK

Gerçekleşirse Çin’in Mars programı, NASA’nın Mars 2020 görevi, Roscosmos- ESA’nın ExoMars 2020 programı ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin Hope Mars uçuşuyla çakışacak. Çünkü hepsi önümüzdeki Temmuz sonu ve Ağustos başındaki 3 haftalık süreçte fırlatılacak.

ISI KALKANI ŞART!

Tabii Mars’a gitmek bütün programın ilk adımı. Çünkü Mars’taki yerçekim Dünya’dakinden %40 daha az. Bu da ince atmosfer ve bir aracın hareketini ciddi anlamda etkileyecek kadar sıcak hava demek. Yani sadece ineriz demek yetmiyor, araçta ciddi bir ısı kalkanı ve dayanıklı bir paraşüt sistemi olması gerekiyor.

DÜNYA’DAN VERİLEN TALİMAT 8 DAKİKADA ULAŞACAK

Bir diğer nokta da Dünya ile Mars’ın arasında 150000000 kilometre var. Yani Dünya’dan verilen bir talimat uzay aracına 8 dakikada ulaşacak. Bu da şu anlama geliyor: İniş mükemmel bur zamanlama işi. NASA, Curiosity aracını indirirken yaşananları ‘7 dakikalık terör’ diye özetlemişti.