TEKNOLOJIGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü (CalTech) Apple’a ve dev şirketin çip üreticisi Broadcom’a karşı açtığı 1.1 milyar dolarlık patent davasını kazandı. 2016 yılında Los Angeles'taki federal mahkemede açılan davada, Pasadena, Kaliforniya merkezli araştırma üniversitesi, Broadcom wi-fi çiplerinin yüz milyonlarca Apple iPhone'da kullanıldığı suçlamasında bulunulmuştu. 

Broadcom yaptığı açıklamada, "Jüri üyelerine hizmetleri için teşekkür ediyoruz fakat kararın gerçek ve hukuki temellere dayandığına katılmıyoruz ve itiraz etmeyi hedefliyoruz" dedi. Apple da karara itiraz etmeyi planladığını belirtse de, daha fazla yorum yapmayı reddetti. 

Broadcom, 2019 mali yılında iPhone üreticisinden yaptığı satışların yaklaşık beşte birini elde eden önemli bir Apple tedarikçisi. Geçen hafta Broadcom, Apple'a 15 milyar dolar değerinde çip satmak için anlaşmalar imzaladığını açıklamıştı.

Dava sonucuna göre CalTech’e Apple 837.8 milyon dolar, Broadcom da 270.2 milyon dolar tazminat ödeyecek. 

CalTech'ten yapılan açıklamada, "Jürinin Apple ve Broadcom'un Caltech patentlerini ihlal ettiğine dair bulduğu için memnunuz." ifadesi yer aldı. CalTech yetkililieri "Kâr amacı gütmeyen bir yüksek öğrenim kurumu olarak Caltech, eğitimle bütünleşen araştırmalarla insan bilgisini genişletmek ve topluma fayda sağlama misyonunu ilerletmek için fikri mülkiyetini korumaya kararlıdır" ifadelerinde bulundu.