Uluslararası Sosyal Medya Derneği (USMED) Başkanı Said Ercan, sanal dünyanın kullanıcılar üzerindeki etkilerini, AA muhabirine değerlendirdi.

Ercan, "Asosyal insan gerçek hayatta sosyalleşemiyor, kendisini ifade edemiyor, insanın yüzüne bakarak bir şeyler söyleyemiyor ama sosyal medyada yazının vermiş olduğu rahatlıkla karşıdaki insanın da yüzünü göremediği için çok rahat şekilde hem kendini ifade ediyor hem de duygularını açığa çıkartabiliyor." diye konuştu.

Birçok çocuğun uzun süre odasından çıkmayıp internet üzerinden oyun oynadığını vurgulayan Ercan, bu durumun çocukları yalnızlaştırdığını ifade etti.

"İnsan, insan olma sanatını bir robottan öğreniyor"
Mevcut dönemde birçok çocuğun dijital oyunları oynamak için bir araya gelerek sosyalleştiğini anlatan Ercan, "Ellerinde sadece makinelerle bedensel olarak bir araya gelmek sosyalleşmek midir? Bence değildir. Bir deniz kenarında denizi seyredip, çay eşliğinde muhabbet etmek, bir kafede oturmak başka bir şey, kafede elinde telefonla sadece yan yana oturmak... Bu sosyallik değil maalesef. Sosyalliğin tanımı değişiyor aslında. Bunu sosyallik zannediyor gençler." değerlendirmesini yaptı.

"Çocuklar gülmeyi artık emoji olarak yapıyor"
Türkiye'de sosyal medya kullanımının ortalama 4,5 saat, televizyon kullanımının 3 saat olduğunu, günde ortalama bir kişinin 7,5 saatini ekran başında geçirdiğini aktaran Ercan, "Sosyal medya insanı robotlaştırıyor. Günde 7,5 saatimizi teknolojik aletlerle geçiriyoruz. İnsan, insan olma sanatını bir başka insandan öğrenir, konuşmayı, gülmeyi ve mimikleri. Bunları sanalda göremediği için insan olma sanatını bir robottan öğreniyor. Onun için insanların daha çok bir araya gelmesi lazım." ifadesini kullandı.