Yeni nesil çocuklar daha hızlı uyum sağladıkları dijital dünyada anne babanın hiç arzu etmediği alışkanlıkları kazanabiliyor.

Sabah gazetesinden Timur Sırt'ın haberine göre, aile için büyük riskler taşıyan süreçte güvenlik, kişisel bilgiler, aile mahremiyeti açısından olumsuz ve daha da önemlisi çocuğun sağlığını tehdit edecek gelişmelerle karşı karşıya kalmak mümkün.

13 yaşından önce sosyal medya kullanmaması gereken çocuklar yaşıtlarının da baskısıyla telefon ve sosyal medya hesabına sahibi oluyor. Siz aile olarak kurallar koysanız bile çocuğunuz cam bir fanusta yaşamadığı için okuldaki arkadaşlarından etkileniyor.

Siz "13 yaşına kadar telefon almamalıyım" derken, henüz dokuz yaşında telefon ve sosyal medya hesapları açmak zorunda kalan pek çok aile var. Yani ailenin isteği çocuğun 13 yaşına kadar uzak durması olsa da gerçekler daha erken önlem almanın kaçınılmaz olduğunu gösteriyor.

YASAK DEĞİL KURAL

Çocuğunuza zaman ayırmadan ve ona örnek olmadan asla kural getiremezsiniz.
Siz çocuğunuzun yanında sürekli telefon ekranına bakarak bir şeyler konuşuyorsanız, koyduğunuz kurallara çocuğunuzun inanmasını ve bunları uygulamasını bekleyemezsiniz.

Yani uygulayamadığınız her kural çocuğa, "Kurallar çiğnenebilir" mesajının ulaşmasına sebep oluyor.

Çocuğunuzla konuşarak getirilen kuralların sebebini, kendisi ve ailesi için önemi konusunda ikna etmelisiniz. Yani kuralları neden ve nasıl uygulayacağını beraber konuşarak anlatın ve kendinizin bir numaralı örnek olduğunu unutmayın.

Kamerayı nasıl kullanacağı, çekim yapmadan önce mutlaka izin alması gerektiği konusunda uyarılarda bulunun. Ayrıca kendisinin sonra utanç duymasına sebep olacak görüntüleri paylaşmadan önce sizin onayınızdan geçmesinde fayda var. Öte yandan akıllı telefon veya kamera dışında hızlı internet bağlantısı için Türk Telekom Fiber hizmeti gibi sınırsız internet bağlantısı çocuğunuz ve aileniz için iyi bir seçenek olabilir. Bu doğrultuda isterseniz gelin çocuğunuzla mutlaka paylaşmanız gereken altı önemli maddeye yakından bakalım.

1 MAHREM VE KİŞİSEL BİLGİLER

Aileye ait mahrem ve kişisel bilgilerin neler olduğunu çocuğunuzla paylaşın.
Bir arkadaşı tam tersine hareket ederek paylaşsa bile kendisinin neden paylaşmaması gerektiğini konusunda çocuğunuzu ikna edin. Kişisel bilgilerin paylaşılmasının getireceği riskleri çocuğunuza anlatın. Ailenin adresi, kimlik bilgileri, kredi kartı bilgilerinin neden kişisel bilgi olduğunu çocuğunuzla mutlaka paylaşın. Ailenin onayı olmadan paylaşamayacağı bilgiler konusunda çocuğunuzu uyarın.

2 FOTOĞRAF VE VİDEO PAYLAŞMA

Çocuğunuz kendi videosunu ya da fotoğrafını paylaştıktan sonra büyük utanç duymasına sebep olacak bir görüntü olup olmadığını düşünmeli. En önemlisi videoda veya fotoğraflarda arkadaşı ya da tanımadığı biri varsa, ondan mutlaka onay almalı. Onay alınmış olsa bile küçük düşürücü, aşağılayıcı ifadelerle yapılan paylaşımın başkasına zarar vereceği anlatılmalı.

3 DİJİTAL ZORBALIĞA KARŞI UYARI

Çocuklar arkadaşları ve kendileri için daha acımasız ve keskin ifadeler kullanabiliyor. "Arkadaşlarım da yaptı" diyerek bir başkasını aşağılayan, duygusal veya fiziksel olarak zarar görmesine sebep olacak paylaşımlardan uzak durması gerektiği konusunda çocuğunuzu uyarın.

4 KOMİK, YALAN, YANLIŞ BİLGİ

Dijital ortamda yalan söylemenin normalleştirilen bir kavram haline geldiğini görebiliyoruz. Özellikle farklı kimliklere bürünerek bunu yapmanın yol açacağı sonuçlar konusunda çocuğunuzu bilgilendirin. Çocukların komik bulduğu bazı şeylerin aslında bir başkası için aşağılayıcı ve üzücü sonuçlar doğurabileceği konusunda çocuğunuzu uyarın. Yalan söylemenin veya abartılı ifadeler kullanmanın dijital ortamda da kötü sonuçlar doğurabileceği konusunda onları uyarın.

5 ZARARLI YARIŞLAR

Çocukların vücuduna zarar verecek, onların narin vücutlarını zorlayacak yarışmalar veya tehlikeli ortamlarda fotoğraf çektirmelerine sebep olacak davranışlara karşı mutlaka tetikte olun. Farkında olmadan riskli yerlerde fotoğraf veya video çekmek kendisi ya da arkadaşı için risk oluşturabilir.

6 FARKLILIKLAR ALAY KONUSU DEĞİL

İnsanların doğuştan gelen fiziki özellikleri ve farklılıkları dolayısıyla alay konusu olmaması gerektiği konusunda çocuğunuzla içtenlikle konuşun.
Renk, dil, ırk, giyim tarzı, toplumsal statü, dini inanış ve ritüeller, siyasi görüşlerinden veya engelli olmalarından dolayı asla farklı davranmamaları konusunda çocuğunuzu mutlaka uyarın.