Sapanca Gölü üzerinde de deneme uçuşu yapılması planlanırken, her iki uçuş için de izin süreçlerinin devam ettiği öğrenildi. PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik’in geçtiğimiz yıl ilk kez duyurduğu, drone iletaşımacılık projesinde son aşamaya gelindi. Bir süredir PTT ile birlikte çalışan drone üreticisi Altınay firması, taşımacılıkta kullanılacak drone’u ilk kez SAHA EXPO 2018’de görücüye çıkartırken, PTT de 20 Eylül’de Teknofest’e katılarak, bu drone’u ilk kez gösteri amaçlı uçuracak.

İLK DENEME SU ÜSTÜNDE

PTT’nin ilk kez kargo taşımacılığını ise su üstünde yapacağı öğrenildi. Önümüzdeki günlerde Bostancı’dan drone’a yüklenecek zarf, havalandıktan sonra Adalar’da belirlenen bir adrese ulaşacak. PTT, aynı zamanda Sapanca Gölü üzerinde de drone’la kargo taşıyacak. Her iki uçuşla ilgili izin süreçlerinin devam ettiği öğrenilirken, ilk denemelerde su üstünün, güvenlik amacıyla tercih edildiği öğrenildi.

TEK MERKEZDEN KONTROL

Test uçuşlarının başarılı bir şekilde sonuçlanması halinde birden fazla drone, coğrafi şartları uygun olan yerlerde ya da özellikle ürünlerde veya ulaşımda sorun olan yerlerde kullanılacak. Türk mühendislerin geliştirdiği yerli ve milli olma özelliğini taşıyan drone’lar otonom sürüş özelliğiyle tek bir merkezden kontrol edilebilecek. Böylece taşımacılıkta kullanılacak drone’lar hedefe ulaştıktan sonra kalkış yaptıkları bölgeye kumanda edilmeye gerek kalmadan dönebilecek.

PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik, drone’la kargo taşımacılığı projesini ilk kez geçen yıl Kasım ayında uluslararası e-ticaret konferansında duyurmuştu. Bozgeyik, “Biz bu teknolojiyi biliyoruz. İstanbul trafiğini düşündüğünüzde iki saatte ulaşamadığınız yere yarım saatte ulaşabilir hale geleceğiz” demişti.