Türkiye’de reklamcılık sektörünün duayenlerinden Osman Uslu’nun 40 yıl önce başladığı reklamcılık serüveni yıl sonunda sona erdi. Yorum Ajans ve 3 şirketinin yüzde 49 hissesini de Fransız reklam devi Publicis’e sattı. Bu gelişmeyi geçen ay yazmıştım. Ancak reklamcılık sektörünün merak ettiği “Uslu, reklamcılığı bırakacak mı?” sorusu yanıtsız kalmıştı. Osman Bey aradı, merak edilen sorulara cevap verdi:

NEDEN SATTI?: Yorum Ajansı bir hayalin gölgesinde kurduk. Ben son 5 yıldır bu reklam yolculuğundan ayrılmayı planlıyordum, iki yıl önce de kesin kararımı verdim.

REKLAMCILIK SEKTÖRÜ DEĞİŞİYOR MU? Reklamcılık sektörünün bugünkü yapısı ile eskidiğini düşünüyorum. Karlılıklar tıkandı. Çoğu ajans da reklamverenlerin taleplerini karşılayan hizmetkarlar durumuna geldi. Dünyada teknoloji çok hızlı değişiyor. Yaratıcılık her yerden esinlenebilir hale geldi.

REKLAMI BIRAKIYOR MUSUNUZ? Ben daha çok fütüristik çalışmalar yapmak istiyorum. Dünya 4. Sanayi devrimini yaşıyor. Bu dönemin kendi ihtiyaçları var. Biz de bu global teknolojik devrime hazırlanmak zorundayız.

ŞİMDİKİ HEDEFİNİZ NE? Fütüristik Projeler şirketi kuracağım. ‘Geleceği kucaklayacak şirketler kurma dönemine geçmeliyiz’ diye düşünüyorum. Bunu tüm Türkiye iş dünyasının benimsemesi gerektiği kanısındayım. Yılda 12 proje üretip, 6’sını hayata geçireceğim. ‘İnsansız uçağa’ bineceğiz. Şirketin kadrosu olmayacak, toplanacak yapacak, paylaşacak. Adı (SeaGullCommunications) Martı Ajans. Kadrosunda özgür dolaşan kuşlar martılar, kargalar olacak...

ABDÜLCANBAZ MÜZESİ Mİ KURACAKSINIZ? Yer arıyorum. Turhan Selçuk ve Abdülcanbaz’a yakışır yerde olması gerekiyor. Karaköy, Balat, Feriköy gibi. Bir de satın alınabilir sanat üzerine online store kurma projem var. Yurtdışında Londra’da da bir sanat galerisi açmak istiyorum.

JALE ÖZGENTÜRK - HÜRRİYET