Sanatçı Trevor Paglen, 2018 yılında alçak görüngeye Orbital Reflector (Yörünge Yansıtıcısı) adını verdiği sanatsal çalışmasını gönderme planları yapıyor. Dünyanın ilk uzay heykeli olacak bu farklı çalışmanın, insanları kendisine baktırmaktan başka hiçbir görev üstlenmeyeceği ifade ediliyor.

Dünyanın ilk uzay heykeli Orbital Reflector

Nevada Sanat Müzesi sponsorluğunda hazırlanan ve Dünya yüzeyinden görülebilecek olan heykelin soyut sanat çalışması olduğu vurgulanıyor. İnsanların bu heykele bakarak gökleri düşünmesi sağlanmak isteniyor.

Coğrafyacı ve sanatçı olan Paglen, kitlesel fonlama toplamak amacıyla bir Kickstarter ilanı bile açmış durumda. Bu arada projenin hiçbir ticari, askeri ve bilimsel amacı olmayan bir uydu olduğunun da altı çiziliyor. Uydunun ince ve hafif Mylar benzeri yapraklar ile hazırlanacağı da bilgiler arasında. Uydu ışığı dünyaya geri yansıtmasıyla çıplak gözle rahatlıkla görülebilecek. Ayrıca, Star Walk 2 uygulamasıyla iş birliğine gidilecek ve uydunun nerede olduğunu takip edebileceksiniz.

Orbital Reflector’ün yörüngeye taşınmasında SpaceX Falcon 9 roket ile CubeSat olarak bilinen küçük bir uydu kullanılacak. Fırlatma işleminin gelecek İlkbahar’da Vandenberg Hava Kuvvetleri Üssü’nden yapılması planlanıyor. Konuşlandırıldıktan sonra sanatsal uydunun 3 saatte bir dünya çevresindeki turunu tamamlayacağı ve iki ay sonra da yanarak atmosfere döneceği belirtiliyor.