Salgın sürecinde Facebook, koronavirüs bilgileri için çevrimiçi bir merkez başlattı. Buna göre merkezi ziyaret eden kullanıcılar, istedikleri bir şehri arattıklarında kendilerine KOVİD-19 aşısı sunan ve yakın olan yerlerin haritasını görüntüleyecek. 17 farklı dilde hizmet verecek olan sistem VaccineFinder ile ortaklaşa çalışacak. Böylelikle aşının temin edileceği yerin bilgileri, çalışma saatleri ve randevu almak için mevcut bağlantıları görmek mümkün olacak.

Yeni araçlar aynı zamanda teknoloji firmalarının aşı ile ilgili halk sağlığı konusunda nasıl bir rol oynadığını da ortaya koyuyor. Zira sürecin başından beri Facebook gibi siteler aşının toksik etkisi olduğu ve otizme yol açtığı yönündeki iddialarla ve yanlış bilgilendirmelerle mücadele etmek zorunda kalmıştı. Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg yaptığı açıklamada “Veriler, aşıların güvenli olduğunu ve işe yaradığını gösteriyor. Bunlar virüsü aşmak ve normal hayata geri dönmek için en büyük umudumuzdur” ifadelerini kullandı. Yeni seçilen ABD Başkanı Joe Biden da geçen hafta bütün eyaletlerin aşıları 1 Mayıs’a kadar yetişkinlere uygulaması gerektiğini ifade etmişti.

Tüm bunlarla birlikte Facebook, WhatsApp üzerinden insanları aşı hizmetine kaydettirmek için sağlık çalışanları ve hükümetlerle ortaklık kurduğunu belirtti. Sosyal medya ağı, hükümetlerin, kar amacı gütmeyen kuruluşların ve uluslararası örgütlerin bu WhatsApp sohbetleri ile KOVİD-19 hakkında 3 milyarın üzerinde mesaj gönderdiğini aktardı.

Önümüzdeki haftalarda da firma, KOVİD-19 aşıları hakkındaki yayınları kendi KOVİD-19 Bilgi Merkezi’ne yönlendiren etiketlemeleri daha fazla artıracağını söyledi. Geçtiğimiz ay da şirket aşıların fiziksel zarara yol açtığı iddialarını platformlarından kaldıracağını söyleyerek ne kadar ciddi olduğunu aktarmıştı. Salgının en çok vurduğu ülkelerden olan ABD’de 531 bin 766 kişi korona virüsün neden olduğu solunum yolu hastalıkları sonucunda hayatını kaybetti. Ülkede aşı yapılan kişi sayısı ise şu anlık 107 milyona ulaşmış durumda.

Zuckerberg 'ışınlanma' için tarih verdi