Gece aydınlatması stres kaynağı

Science Advances’de bugün yayınlanan yeni bir araştırmaya göre, gecelerimiz daha aydınlık hale geliyor. Geosciences için GFZ Alman Araştırma Merkezi’ndeki araştırmacılar uydu görüntüsünü, dünyanın her yerindeki yapay aydınlatmada meydana gelen değişiklikleri izlemek için kullandılar. 2012-2016 yılları arasındaki aydınlık alan miktarının yılda yüzde 2.2 oranında arttığını tespit edildi. Alan artışının yanı sıra sürekli parlak olan alanlardaki parlaklık miktarının da yüzde 2.2 oranında arttığı gözlemlendi.

Çalışma sonucundaki elde edilen veriler sadece aydınlanan alanın fazla değil, aydınlık alanların da daha parlak olduğunu gösteriyor. Bu konuyla ilgili dergi editörü Kip Hodges, “Gezegensel ölçekte geceyi daha çok kaybediyoruz” dedi. Üstelik bu aydınlanmada mavi ışığın artmış olması da endişe uyandırıyor.

Gece aydınlatması oldukça yeni bir fenomen olduğu için insan ve çevre sağlığını nasıl etkileyeceğini tam olarak bilmiyoruz. Projedeki araştırmacılardan Franz Holker, yapay ışığın yeni bir stres kaynağı olduğunu belirtti. Işığın doğal olarak oluşmayan yerlerde, zamanlarda ve yoğunluklarda olması, birçok organizma için bu yeni stres faktörüne uyum sağlama şansını ortadan kaldırıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan farklı bir araştırmada ise yapay ışığın balıkların avlanma zamanını şaşırttığını ve balık nasillerini tehlikeye attığını ortaya koymuştu.