Avrupa Komisyonu'nun yazılı açıklama ile duyurduğu başarının arkasında üreticilerin bu sistemi yeni ürünlere entegre etmesi bulunuyor.

Açıklamaya göre, günümüzde, telefon işlemcilerinin yüzde 95'i Galileo sistemleri ile uyumlu olarak üretiliyor. Bu servisi kullanan telefonlar arasında Apple iPhone XS ve Samsung Galaxy 10 gibi modeller de yer alıyor.

Başka önemli kullanımları da var

Galileo sistemi, kara ve deniz taşıtlarında da kullanıldığından, aslında 1 milyardan çok daha fazla kişi bu servisten faydalanıyor.

Avrupa yönetmeliklerine göre AB'de üretilen ve kullanıma giren her otomobil "eCall" acil çağrı sistemine sahip olmak zorunda. Üretici için maliyeti 100 euro civarında olan bu sistem, otomobil kaza yaptığı anda 112 acil servisini arayarak kazanın gerçekleştiği zamana ve konuma ilişkin bilgileri aktarıyor.

Acil servis ekiplerinin olay yerine çok daha hızlı bir şekilde intikal etmesini sağlayan eCall sayesinde trafik kazası nedenli ölümlerin ve kalıcı sakatlıkların azaltılması hedefleniyor.

Galileo ayrıca Avrupa Birliği'nde taşımacılık yapan kamyonlara da ekleniyor. Kamyonun hızı ve kaç saat boyunca yolda olduğunu takip eden sistem, şoförün kaza riskini azaltıyor.

GPS'ten daha etkili

Avrupa Birliği, başka ülkelerden bağımsız olarak konum belirleme sistemine sahip olmak için başlattığı Galileo projesi 2016 Aralık ayında kullanıma girdi.

Amerikan GPS'ye göre on kat daha hassas olan Galileo, bir kişinin konumu bir metrelik hata payı ile belirleyebiliyor. Halen gelişmekte olan proje, dünya yörüngesine dolaşan 30 uydu ile yürütülecek.

Bu konudaki yatırımlarını artırmayı hedefleyen Avrupa Birliği, 2021-2027 dönemi için uydu ve iklim çalışmaları için toplam 16 milyar euroluk bir bütçe öngörüyor.