TEKNOLOJIGUNDEM.COM - ÖZEL HABER

Türk girişimcilerin geliştirdiği yeni yazılım, tek tuşla şirketin mali fotoğrafını çekiyor, karmaşık muhasebe sistemleri ve angaryalardan kurtarıyor. Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde geliştirilen yeni projeyi Mehmet Akif Baykal ve ekibi yönetiyor. Girişimci gençlerin sloganı ise, “En kolay muhasebe, tek tıkla vergi beyanı”

Aslında inşaat mühendisi olan Mehmet Akif Baykal’ın, İşletme yüksek lisansı için Kansas Üniversitesi’ne gittiğinde yaşadıkları projenin ilham kaynağı oluyor. Baykal, “ABD’de geliri olan herkes vergi mükellefidir ve beyanname vermek zorundadır. Öğrenciyken aldığım burs ve gelirlerimi beyan etmek için gittiğim vergi uzmanı benden 350 dolar istedi. Bir beyan için ödenecek rakam yüksek gelince bu işlemlerin kişiler tarafından online olarak da yapılabildiğini öğrendim. Hiçbir ücret ödemeden beyanımı yaptım” diye konuşuyor.

Türkiye’nin elektronik sisteme geçtikten sonra vergi beyanlarının sadece mali müşavirler tarafından yapılabildiğini belirten Baykal, bu aşamada mükelleflere sisteme giriş şifresi verilmediğini belirtiyor. Mali müşavirler dışında sadece avukatların kendi beyanlarını yapabildiğini ifade eden Mehmet Akif Baykal, “Şu an en önemli müşteri kitlemiz avukatlar. Çok sayıda avukat bu sistemi kullanıyor ve hepsi de çok memnun” diyor. 3 yıldır avukatlara hizmet verirken mikro işletmelerden gelen talepler üzerine www.ekohesap.com u geliştirmişler. Mikro işletmeler ya mevcut uygulamaların karışık ve kullanımı zor olduğunu ya da kısıtlı özelliklere sahip olduklarını belirtmişler. Talepler doğrultusunda hem kolay kullanımlı hem de birçok özelliği barındıran bir web uygulaması için yola çıkmışlar.

HER ŞEY DİJİTAL ORTAMDA YAPILACAK

Türkiye’de elektronik vergi sistemine geçildikten sonra e-fatura döneminin başladığını belirten Baykal şöyle konuşuyor: “Artık her şeyi dijital ortamda yapılacak. Yeni dönemde basit, sade ve kullanışlı sistemlere ihtiyaç var.  Geliştirdiğimiz sistemde karışık mali süreç sadeleşiyor. Sıfır bilgiyle çalışanların bordrosu oluşturuluyor.  Sadece rakamların girilmesi yeterli; program, vergi, SGK ve AGİ başta olmak üzere tüm hesaplamaları otomatik yapıyor.”

HERKESİN ANLAYACAĞI DİLDEN EKOHESAP

Uzman Vergi projesini bir adım yukarıya taşıyarak Ekohesap uygulamasını geliştirdiklerini belirten Mehmet Akif Baykal, “Bu projeyi geliştirirken herkesin bildiği terimleri kullandık. Personel avans ödemesi, fatura iadesi, anlık olarak muhtasar, stopaj ve KDV gibi en ince ayrıntılar tek ekranda takip edilebiliyor” diyor.

Ekohesap ile eksik fatura kesilip kesilmediğini, geciken tahsilatların olup olmadığını, fazla ödeme yapılıp yapılmadığını ve en güncel vergi mevzuatına göre vergi borcunu kolayca takip etmek mümkün. Yeni uygulama ön muhasebenin zorluğunu ve angaryasını ortadan kaldırıyor.

NAKİT İHTİYACINI BİLE GÖSTERECEK

Fatura bilgileri girildiği an hangi vergi için ne kadar ödeme yapılacak, hangi müşteri kâr ettiriyor, hangisi para kaybettiriyor ve net kârlılığınızı anlık olarak görebiliyorsunuz. Sürekli muhasebe servisinden rapor ve belge istemeye gerek kalmıyor. İşletmenin tüm faaliyetleri, çalışanların maliyetleri ve vergi ödemeleri tek bir ekrandan takip edilebiliyor. Ayrıca gelecekte nakit ihtiyacının olup olmadığını da program sayesinde görmek mümkün.

HEDEF MİKRO İŞLETMELER

Anlık takip edilecek bilgiler sayesinde şirket yöneticilerinin daha doğru kararlar vereceğinin altını çizen Mehmet Akif Baykal, “Mikro işletmeleri hedefliyoruz. Aylık ücretlerimiz çok düşük. Ve avantajlı fırsatlar sunuyoruz. Şirketler bu programı ön muhasebe için kullanacak. Bütün verilerinizi aynı ortamda çok kolay göreceksiniz. Farklı farklı uygulamalara gerek kalmayacak. Personel başta olmak üzere tüm gelir giderler, faturalar, tahsilatlar, ödemeler, bankalar dahil şirketin tüm faaliyetlerini tek bir erkanda görebileceksiniz. İkincisi kolay bir uygulama herkes bu programı kullanabilecek” şeklinde konuşuyor.

İhtiyaç halinde e-arşiv fatura sisteminin de entegre edilebileceğini vurgulayan Baykal, ofise gitmeye gerek kalmadan fatura kesilebileceğini belirtiyor.

Akif Baykal, “Tüm işletmelerin düşük maliyetle sahip olacağı program sayesinde şirketin tüm faaliyetleri anlık olarak takip edilebilecek. Bilanço kontrol altında olacak. Şirketin mali fotoğrafı tek bir tuşla çekilecek” diyor. Baykal ayrıca ücretsiz teknik destek hizmetlerinin de olduğunu sözlerine ekliyor.