KarıncaLab, genç bir girişimcinin sahip olduğu bir buçuk yıl önce kurulan bir şirket. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Teknokent içinde faaliyet gösteren şirketin sahibi Şahin İncik (26) mıknatıslarla birleştirilen elektronik oyuncak üretiyor.
2013’te İTÜ’de düzenlenen Yarışmada birinci olan Şahin İncik, yarışma ödülü olan 100 bin TL ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği 100 bin TL ile Teknokent’te kendi elektronik yapboz oyuncaklarını üretiyor.
İTÜ Elektronik mezunu olan Şahin İncik, okurken çalışmaya başlamış. ‘Sistem çok zordu, daha çalışırken, son sınıfta mezun olmadan önce kendi işimi kurmayı düşünmeye başlamıştım” dedi. Üçüncü sınıfta tam gün çalışmaya başlayan İncik, çalıştığı şirketlerde yazılım, E-ticaret, muhasebe ve elektronik üzerine fikirler geliştirmiş.
Öğrenciyken yaşadığı bu deneyimlerde fikir geliştirmenin yanı sıra ekip olmanın iş başarısında çok önemli olduğunu belirten KarıncaLab’ın sahibi Şahin İncik, “Bütçemiz olmadığı için kendi işimizi kuramıyorduk” dedi.
Eletronik oyuncak fikriyle İTÜ’nün girişimci ödülünü kazanan İncik, Mersin’li ailenin dört çocuğundan biri.
 
Seri üretime başlıyor
Akıllı, elektronik oyuncak fikri üzerinde çalışırken büyük küçük herkesin kendi oyuncağını yapması düşüncesinden hareket ederek modül geliştirdiklerini anlatan İncik, dört kişilik bir ekiple çalışıyor.
Alınan siparişe göre plastik ve ahşap üretimler yapabilen KarıncaLab, altıgen elektronik parçalardan yapılan oyuncakları  kendi tasarımları olan kutularda satıyor.
Dört kişilik bir ekiple çalışan Şahin İncik, “Kendi üretimimizi yapmamız için bu para bize ödülün kazandırdığı 100 bin TL ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın verdiği 100 bin TL yeterli geldi. Yeni oyuncak modülleri üreterek çocuk ve yetişkinlere hayallerinin yapboz oyuncağını yapma imkanı veriyoruz. Plastik parçaları Türkiye’den, elektronik devreleri yurtdışından alıyoruz. Üretim ve tasarım ise bize ait. İnternetten makey.com.tr üzerinden ön sipariş alıyoruz” dedi.
Özel okullardan siparişler aldıklarını belirten İncik, üç ay sonra seri üretime başlayacaklarını aktardı.
İstanbul, İzmir, Çanakkale ve Ankara’dan okullardan talep geldiğini belirten İncik, hedeflerinin Toys Shop ve DNR mağazalarına, 2016 ortalarında da Avrupa pazarına girmek olduğunu söyledi.
 
Telefonla uyarıyor
Büyüklerin de elektronik yapboz oyuncaklara meraklı olduğunu kaydeden İncik, yaratılan oyuncağın akıllı telefon üzerinden işlevsel hale geldiğini anlattı. İncik, “Çiçeğin yanına yerleştirilen bir modül ile telefonunuz size çiçeğin susuz kaldığını, su verme vaktinin geldiğini hatırlatabiliyor. Bütün bunlar sizin hayal gücünüzle ortaya koyabileceğiniz özellikler. Örneğin çocuklar otomatik tuvalet kağıtlarını kendileri yapabiliyorlar” dedi.
Mıknatıslı elektronik yapbozların altı renkte olduğunu anlatan İncik, kırmızının güç, yeşilin giriş, sarının çıkış, morun akıl, grinin mekanik, kahverenginin ara modül olduğunu söyledi.
Şahin İncik, “Çocuklar ve büyükler bu modüller ile bilgisayarın temelini öğreniyorlar. Basit iş yapan bir bilgisayar yapabiliyorlar” dedi.
 
İzinsiz giriş alarmı!
Katıldıkları fuarlarda elektronik yapboz oyuncakların ‘çocuk bozamaz, yakamaz, zarar veremez’ düşüncesiyle ailelerin ilgisini çektiğini ifade eden İncik, “Biz kimseye oyuncak vermiyoruz. Verdiğimiz elektronik yapbozlarla çocuklar veya büyükler kendi haya güçlerine göre oyuncak üretiyorlar” dedi.
Bu konuda çocukların çok yaratıcı olduğunu ifade eden Şahin İncik, “Çocukların ya da büyüklerin hayal güçlerini sınırlamıyoruz. Tüketici olmaktan çok onları yaratıcı olmaya yöneltiyoruz. Hayal ettikleri oyuncakları işlevlerine göre kendileri tasarlıyorlar. Örneğin bir çocuk biri izin almadan odasına girdiğinde oyuncağının alarm vermesini tasarladı.
Bir değeri bunu sesle değil de ışık ile yapmasını hayal etti. Işık, ses, hareket... Çok farklı biçimlerde özelliklerle istedikleri özelliklere sahip oyuncak üretebiliyorlar” diye konuştu.
 
Oyuncağını yarat
Elektronik oyuncakların MAKEY(Modüler Ardışıl Küçük Elektronik Yapboz), mıknatıslar ile birleştirilebilen küçük, altıgen elektronik yapılar olduğunu belirten İncik, yapbozların büyük küçük her yaşta insana hayalinin oyuncağını yaratma şansı verdiğini söyledi.
Özellikle altı ve üzeri yaşlardaki çocuklardan ve onların anne ve babalarından fuarlarda büyük ilgi gördüklerini belirten KarıncaLab’ın sahibi Şahin İncik, elektronik oyuncaklar hakkında şu bilgileri verdi:
“Her modül belirli bir elektronik işlevi yerine getiriyor. Ön tanımlı olmadan sadece hayal gücüne göre birleştirilerek çevreyle etkileşebilen araçlar, robotlar ve yapılar oluşturulabiliyorsunuz. Mühendis olmayanların ve özellikle gençlerin çevrelerini saran teknolojiyi anlayabilmelerini, elektronik etkileşimleri basitçe günlük oyunlarında, projelerinde ve tasarımlarında kullanabilmelerini sağlamak istiyoruz.
Altıgen ve mıknatıslı modüller üst seviye bir modülerlik ve kullanıcıya büyük kolaylık sağlıyor. Şu elimizde 95 modül bulunuyor. Her geçen gün bunlara yenilerini ekliyoruz. Kullanıcının hayal gücüne göre hiçbir sıra olmadan birleştirilen modüller sınırsız sayıda proje ve kombinasyona imkan tanıyor.”