Dünyada bugüne kadar 200'e yakın gencin intiharına sebep olan "Blue Whale" (Mavi Balina) adlı katil oyun Türkiye'de de can almaya devam ediyor. Ailelerin kabusu haline dönüşen oyun, bu kez Van'da bir çocuğu intihara sürüklerken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), aileleri bir kez daha uyardı. Doğrudan bir link aracılığıyla telefona ya da bilgisayara yüklenen oyunun teknik olarak engellenemediğine dikkat çeken yetkililer, "Oyun, 9-16 yaş arasındaki çocukları hedef alıyor. Aileler şüpheli durumları vakit kaybetmeden ihbarweb.org.tr adresine bildirsin" dedi. Verdiği direktiflerle çocukları intihara kadar sürükleyen "Mavi Balina" oyununun son kurbanı Van'da 14 yaşındaki Sevda E. oldu. Arkadaşlarıyla birlikte piknik yapmaya gittiği tepeden atlayan Sevda E.'nin "Mavi Balina" oyununu oynadığı ortaya çıkarken, Sevda'nın yanındaki üç çocuğun da intiharın eşiğinden döndüğü anlaşıldı. Yeni intiharların yaşanmaması için ailelere bir kez daha uyarılarda bulunan BTK yetkilileri, oyunun teknik olarak engellenemediğini belirterek, şu uyarılarda bulundu:

'VAKİT KAYBETMEDEN'

"Aileler, çocuklarının oynadığı oyunları kontrol etsinler. 2018'de yayına alınan Güvenli Oyna (https:// www.guvenlioyna.org.tr/) dijital oyun bilinçlendirme portalı ile dijital oyunları olumlu, olumsuz her yönü ile ela alan analiz, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmaları başlatıldı. Güvenli Oyna portali ile başta ailelerin, çocuk ve gençlerin oynadıkları oyunlar hakkında bilgi sahibi olması amaçlanmış olmakla birlikte oyun analizleri ve değerlendirmeleri ile oyunlar konusunda farkındalık seviyesi artırılması hedefleniyor. Aileler, şüpheli gördükleri durumları hiç vakit kaybetmeden direkt olarak ihbarweb.org.tr adresine ihbar etsin. Bu tür intihara yönlendirme olabilecek web sayfaları ile ilgili ve bağlantılarla ilgili yapılabilecek ne varsa yapılıyor. Bu tür bir durum tespit edildiğinde çocuğun bağlantıda olduğu karşı taraf ile yurtdışı bağlantısının emniyet güçleri ile işbirliğinde kesilmesini sağlıyoruz."

90 BİN ÖĞRENCİYE EĞİTİM

"Kurumumuz internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımına yönelik olarak ülke çapında pek çok okulda düzenlenen 455 etkinlikte 90 bin öğrenci, öğretmen ve ebeveyne eğitim verdi. Ülkemizde teknolojiye ulaşma fırsatı kısıtlı çocuk ve gençlerimizin teknoloji deneyimleri yaşayacakları platform yaratmak, teknolojinin fırsatlarını göstermek, internet ve teknoloji ile iç içe olan çocuklara da internetin bilinçli ve güvenli kullanımına ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla hizmet veren güvenli internet tırımız da tüm yurttaki okullarımızı gezerek öğrencilerimizle buluşmaktadır. Bununla birlikte; eğitimlerin sürekliliğinin sağlanması ve daha geniş kitlelere ulaşılabilmesi amacıyla diğer kamu kurum ve kuruluşlarıyla ve sivil toplum kuruluşlarıyla düzenli olarak eğitici eğitimi projeleri gerçekleştirmekteyiz."

ÇOCUKLAR NASIL TUZAĞA ÇEKİLİYOR?

Özellikle 9-16 yaş grubu çocukları hedef alan "Mavi Balina" oyunu, sözde oyunun yöneticisi görünümündeki internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link şeklinde çocuklara gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri oltalama (Phishing) yoluyla çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılanların, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. Oyunda, oyuncuların 50 talimatı yerine getirmeleri isteniyor ve bunlardan bazıları ölümcül olabiliyor. 50 günlük süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50'nci günün sonunda ise kişiye son aşama olan intihar etme komutu veriliyor.(Barış ŞİMŞEK-Aslışah SARITAŞ/SABAH)