24-25 Mart’ta Bursa Uludağ’da düzenlenecek Uludağ Ekonomi Zirvesi, mobil teknolojiler konusunda uzman bir isim olan İş ve Sürdürülebilir Kalkınma Komisyonu Başkanı Mark Malloch-Brown’u ağırlayacak. Zirve öncesi Malloch-Brown ile Barcelona’da bir araya geldik. Mobil teknolojilerin önümüzdeki 10 yılda dünyayı daha adil ve sürdürülebilir bir yola taşımadaki en önemli araç olduğunu ifade eden Malloch-Brown, “Cep telefonları, ana akım toplumlardan kesilen insanların hayat çizgisi oluşturuyor. Suriye’de ve Arap Baharı’nda gördüğümüz gibi gerçek zamanlı olarak olayların oldukça ucuz bir yolla anlatılmasını sağlıyor. Hem marjinal hem zengin hem de gelişmekte olan ülkeler için belirleyici bir teknoloji haline geldi. 10 yıl önce Gana’da, nüfusun sadece yüzde 8’i bir cep telefonuna sahipti. Bugün bu rakam yüzde 80’den fazla. Cep telefonu artık lüks değil, temel zorunluluktur” dedi.

ÖRNEKLER DİKKAT ÇEKİCİ

Gelişmekte olan ülkelerin birçok yönden dijital dönüşüme daha iyi ayak uydurduğuna dikkat çeken Malloch-Brown, şu örnekleri paylaştı: “Kenya’nın en büyük operatörlerinden Safaricom’un CEO’su Bob Collymode ülkelerindeki bankacılık sisteminin nasıl dönüştüğünü anlattı. Kenya nüfusunun yarısı şu anda mobil bankacılık kullanmaya başlamış. Kenyalılar paralarını mobil bankacılık üzerinden gönderiyor, faturalarını cep telefonları üzerinden ödüyorlar. Bankalara gidemeyen Kenyalılar, mobil bankacılığı kullanıyor. Kenya’da diğer bir örnek de M-Kopa şirketinden. Bu şirket, güneş panellerini günlük ücretlerle Kenyalılara kiralıyor. Kenyalılar, aydınlatma veya telefonlarını şarj ihtiyaçlarını bu panelleri kiralayarak, sağlıyor. Günlük ödemeler ise yine mobil cihazlardan. Günlük kiralama ücretini ödemeyen kullanıcıların güneş enerji paneli devre dışına alınıyor. Diğer örnek ise Nijerya’dan. Mahsuller için soğutma dolapları kiralayan bir şirket, SMS ile rezervasyon yapıyor. Bu her ne kadar eski moda bir kullanım olsa da mobil teknolojilerden dolayı önemli bir verimliliği beraberinde getiriyor.”

ASYA VE AFRİKA BATI’DAN DAHA HIZLI

ASYA ve Afrika’da gerçekleşen mobil teknoloji yeniliklerinin hızının ve ölçeğinin şaşırtıcı olduğu Malloch-Brown’un dikkat çektikleri arasında. Malloch-Brown, “Asya ve Afrika ülkeleri, mobil teknolojinin zorlu sosyal problemleri nasıl çözebilecekleri konusunda Batı dünyasının modeli haline geliyor. Yenilikçiliği ve etkisini arttırmak için mobil teknolojiler sektörünün, düzenlemeler ve politikalar için daha çok hükümetle birlikte çalışması gerekiyor. Mobil teknolojinin, engelleri kaldırması, sağlık ve eğitim alanlarına erişimi arttırma fırsatı bulması gerekiyor” dedi.