Türkiye’de akıllı telefon sayısı 42 milyonu aşınca bundan nemalanmak isteyen uyanıklar da akıllı telefon kullanıcılarının faturalarına gizlice sızarken, kullanıcılar da kendilerini GSM operatörleri aracılığı ile ‘üçüncü parti’ mobil servis sağlayıcı hizmetlere üye olarak buluyorlar.

Habertürk Gazetesi'nden Sefer Yüksel'in haberine göre, farkında bile olmadan oluşan aboneliğin tüketiciye bedeli ise aylık 20 -80 TL arasında oluşuyor. Söz konusu tutar üçüncü parti şirketler tarafından tüketicinin telefon faturasına yansıtılıyor.

Sektör kaynakları da son dönemde cep telefonu üzerinden mobil ödeme yöntemi ile yapılan dolandırıcılık vakalarının zirveye çıktığına dikkat çekiyor. Peki sistem nasıl işliyor?

HER ŞEY MASUM BİR SMS İLE BAŞLIYOR

Her şey ‘kurbanın’ cep telefonuna gönderilen bir SMS ile başlıyor. Bu SMS’te tüketiciyi yanıltıcı, aslında internet üzerinden rahatlıkla ve ücretsiz olarak elde edilebilecek bilgilere ulaşılacağı belirtilen bir link iletiliyor. İlgili linke tıklandığında cep telefonuna ‘mobil ödeme’ şifresi gönderiliyor ve açılan alana girilmesi talep ediliyor. Bu şifre girildiğinde aylık belli bir ücret karşılığında servis aktif ediliyor ve bu ücret cep telefonu faturasına yansıtılıyor. Bu SMS’ler çoğunlukla üç büyük GSM operatörü dışındaki, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndan (BTK) lisans almış diğer alt bayiler aracılığıyla gönderiliyor.

Çoğunlukla bir SMS ile başlayan mobil ödeme tuzağına, bazen internette oyun oynarken ya da video izlerken de yakalanabiliyor. Farkında olmadan tıklanan bir link kullanıcıyı otomatik olarak mobil servis sağlayıcı şirketlere ‘ücretli abone’ yapıyor.