NASA bu konuda bugüne kadar bir açıklama yapmadı. Üstelik astronotlar da bu konuyla ilgili ne yapacaklarını bilmiyor. Chris Hadfield işte bu konuda astronot arkadaşlarıyla neler konuştuğunu yazdı:

ASTRONOTLAR TARTIŞIYOR: “YÖRÜNGEYE BIRAKALIM MI?”

Chris Hadfield kitabında bu konuda astronotların da bilgisiz olduğuna dikkat çekiyor.
“Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ceset torbası yok. Bir astronot öldüğünde ne yapılacak, astronot kıyafetini giydirip askıya mı asacağız?”

“Peki koku ne olacak? Cesedi sondayla Dünya’ya mı gönderelim? Yoksa diğer çöplerle birlikte yakalım mı? Ya da uzay yürüyüşüne çıkıldığında ağırlıktan kurtulalım ve Dünya yörüngesine mi bırakalım? Yani uzay çöpü gibi yörüngede mi dönsün?”

ŞİMDİ SORUN DEĞİL DE MARS’A GİDERKEN SORUN!

Bugüne kadar uzay yolculukları ya da Uluslararası Uzay İstasyonu’nda ölen bir astronot olmadı. Ancak bu konu özellikle 3 aylık Mars yolculuklarında önemli bir konu olacak. Çünkü bu kadar uzun yolculukta ‘ölüm’ bir gerçek olarak insanoğlunun karşısına çıkacak.

“Will My Cat Eat My Eyeballs?” adlı kitabında Caitlin Doughty bu tartışmayla ilgili 3 önerisi var.

ÜÇ ALTERNATİF VAR, UZAY ÇÖPÜ DE BİRİ

1) Dünya’ya getirmek: Cesedi almak için Dünya’dan sonda yola çıkacak ve bu nedenle cesedi soğutucuda bekletmek lazım. Ancak Uluslararası Uzay İstasyonu’nda naaş için kullanılacak soğutucu yok. UUİ’nun soğuk yerlerinde astronotlar çöplerini muhafaza ediyor. Bu soğuk bölgeye bir ‘cenaze yeri’ açılabilir.

2) UUİ’na eko-krematoryum merkezi eklemek: 2005 yılında NASA’yla çalışan İsveçli firma Promessa eko-yakma merkezi önerdi. Buna göre ceset -270 derecelik bir yerde dondurulacak. Bir robot 15 dakikada buzul cesedi tuz buz edecek.

3) Cesedi uzayda bırakmak: Denizcinin cesedini denize salmak nasıl onun ruhuna selam göndermekse, astronotu da hayatını adadığı uzaya bırakmak da onun adına bir şeref olacaktır. Ceset yörüngede dönecek.Bir uzay çöpü gibi olacak… Caitlin Doughty böyle düşünüyor…