Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) tarafından Ankara'da yer alacak milli muharip uçak
üretim tesisi yatırımına proje bazlı devlet desteği sağlanacak.
Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlana Cumhurbaşkanlığı kararına göre 23 Mart'a başlayan ve 15 yılda tamamlanması hedeflenen yatırım için vergisel destekler, nitelikli personel, faiz ve kar payı, enerji ve yatırım yeri tahisisi destekleri sağlanacak.
Karar kapsamında; yatırım süresi sonunda, sabit yatırım tutarı 5.66 milyar TL belirtilen tesisin, yılda 12 muharip uçak tasarım, geliştirme, prototip kalifikasyonu ve üretimi yapması öngörülüyor.

DESTEK VERİLECEK DİĞER YATIRIMLAR
Aynı gazetede yer alan diğer Cumhurbaşkanlığı kararlarıyla, Bosch AŞ'ye 28 Mayıs'ta Bursa'da başlayan yeni nesil yüksek basınçlı benzinli enjektör üretim tesisi için proje bazlı devlet yardımı verilmesi hüküm altına alındı.

Buna göre, ürün çeşitlendirme amaçlı projenin beş yıl içinde tamamlanması ve yatırım süresi sonunda yıllık 7 milyon adet enjektör üretimi kapasitesine ulaşılması öngörülüyor.
Toplam 1.2 milyar TL sabit yatırım tutarlı projeye karar kapsamında KDV, gümrük, kurumlar ve gelir vergisi desteği, SGK primi, nitelikli personel ile enerji desteği sağlanacak.
Resmi Gazete'de yer alan diğer iki Cumhurbaşkanlığı kararı kapsamında, Sakarya'da raylı sistem üretim tesisi ile dizel motor, transmisyon ve alt sistemleri üretim tesisine proje bazlı
devlet yardımı sağlanmasına karar verildi. Söz konusu karar ile BMC Otomotiv AŞ'ye ait muhtelif raylı
sistem araçları üretimi için 1 Haziran 2017'de başlayan ve 571.5 milyon TL sabit yatırım tutarlı komple yeni yatırım proje bazlı devlet desteği kapsamına alındı.

Karara göre, başlangıç tarihinden itibaren yedi yılda tamamlanması öngörülen proje sonunda yıllık 250 takım çeşitli raylı sistem araçlarının üretim kapasitesine ulaşılması hedefleniyor.
Yine BMC Otomotiv AŞ tarafından aynı zamanda başlatılan dizel motor transmisyon ve alt sistemleri üretim tesisi yatırımına da proje bazlı devlet desteği sağlanmasına karar verildi.
Karara göre, başlangıç tarihi itibarıyla sekiz yılda tamamlanması ve yıllık 35,000 adet dizel motor, transmisyon ve alt sistemi üretim kapasitesine ulaşması hedeflenen yatırım için öngörülen sabit yatırım tutarı 585 milyon TL olarak belirtildi.
Her iki yatırım da kararda çerçevesi belirtilen oran ve miktarlarda KDV, gümrük vergisi, KDV iadesi, kurumlar vergisi indirimi, gelir vergisi stopajı, SGK primi, nitelikli personel, faiz ve kar payı ile enerji desteklerinden yararlandırılacak.