Mobil iletişimde kişilerin birbirleriyle konuşmasını sağlayan birinci dönemin ardından artık makineler arası konuşmanın (M2M) gerçekleştirildiği ikinci bir dönem yaşanıyor. Çilem Kaya'nın Hürriyet'teki haberine göre Londra’da gerçekleştirilen M2M Kongresi’nde, 2020 yılında birbiriyle konuşması beklenen 50 milyar cihazının geleceği ve sağlanacak tasarruflar masaya yatırıldı. 

Makineler arası iletişim teknolojisi, 24-25 Nisan tarihlerinde Londra’daki Dünya M2M Kongresi’nde ele alındı. Kongreye Turkcell adına Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş katıldı. Kongre öncesinde Turkcell’in davetlisi olarak Londra’ya giden gazetecilerle bir araya gelen Kocabaş, bu çözümlerle birlikte 2013’te Türkiye ekonomisine 1.5 milyar TL’yi aşkın katkı sağladıklarını belirtti.



SAPANCA GÖLÜ KADAR

Türkiye M2M pazarında, Turkcell’in yüzde 67’lik bir pazar payına sahip olduğunu söyleyen Kocabaş, yaptıkları M2M uygulamalarına örnek olarak su sayaçlarını uzaktan okuma, takip etme ve kuyuların su seviyesi izleme gibi uygulamaları gösterdi. Kocabaş, “Kocaeli’nde toplam suyun yüzde 35’ini bölgedeki 1200 endüstriyel tesis kullanıyor. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi ile yaptığımız akıllı su yönetimi ile bunların su kullanımını M2M ile denetime aldık ve 2013 sonunda 10 milyon liralık tasarruf yaptık” dedi. Kocabaş, yıllık 6 milyar ton olan Türkiye’nin yıllık su tüketimine karşı M2M teknolojisinin kullanılmasıyla 1 milyar tonluk tasarruf sağlanabileceğine dikkat çekerek, “Bu sayede her yıl sadece Sapanca Gölü kadar suyu tasarruf edebiliriz” dedi.
21 elektrik dağıtım şirketi ile çalışmalar yaptıklarını da dile getiren Kocabaş, bu noktada kesintiler ve kayıp-kaçakları denetim altına aldıklarını söyledi.

480 BİN ARAÇ TAKİP ALTINDA

Turkcell’in 480 bin araçla Avrupa’da bir ülkede en fazla Araç Takip hattına sahip operatör olduğu bilgisini veren Selen Kocabaş, geçen yıl akıllı araç çözümleriyle 1 milyar liralık yakıt tasarrufu sağladıklarını anlattı. Kocabaş, “Akıllı araç çözümleri tam olarak uygulanırsa 10 milyar liralık yakıt tasarrufu sağlanır. Bu da İstanbul’da 2 yıllık yakıt tüketimine eşit” dedi. Takip sistemlerine bakanlıklar ile ortak çalışmalar da yaptıklarını anlatan Kocabaş, dolaplarda son kullanım tarihleri geçen ve bozulan aşılara kaşı yaklaşık 8 bin noktada takip yaptıklarını belirtti.