TEB Fintech Future Four programı süresince finale seçilen 4 girişime ilk ürünü geliştirmeleri için belirlenen kuluçka süresi sonrasında proje başına 20 bin dolarlık finansal kaynak sağlanacak. Geleceğin bankacılık ve finans dünyasına yön verecek teknolojilerin Türkiye'den çıkmasını amaçladıklarını söyleyen TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, "DNA'sında inovasyon bulunan TEB olarak yenilikçi çalışmalarımızın bir adım ötesinde geleceğin finans teknolojisi devlerini aramaya odaklandık" diyor.

Türk Ekonomi Bankası (TEB), finansal teknolojiler alanında ortaya çıkacak girişimleri düzenlediği çeşitli programlarla destekliyor. Banka bu destek kapsamında finans teknolojisi konusunda fikir ve projeleri olan .start up'lara özel yeni bir destek programı olan TEB Fintech Future Four'u başlattı. TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, bu yeni programla bankacılık ve finans sektörünün problem ve ihtiyaçlarına inovatif çözümler üreten, takım haline gelmeyi başarmış, yaratıcı fikirler üretmeyi hedefleyen girişimcileri ekosisteme kazandırmayı istediklerini söylüyor ve ekliyor: "Geleceğin bankacılık ve finans dünyasına yön verecek teknolojilerin Türkiye'den çıkmasını amaçlıyoruz. DNA'sında inovasyon bulunan TEB olarak yenilikçi çalışmalarımızın bir adım ötesinde geleceğin finans teknolojisi devlerini aramaya odaklandık."

TEB program kapsamında bankacılık ve finans sektörünün problem ve ihtiyaçlarına inovatif çözümler üreten, kıvrak ve yaratıcı insanları arıyor. TEB Fintech Future Four ile start up'ların ürünlerini Banka sistemlerine uyumlu kullanılabilir son ürün haline getirmeleri için gereken finansal ve danışmanlık desteği sunulacak. Girişimcilerin kendi şirketleri ile dünya çapında başarıya ulaşmasına destek verilecek.

"İLK MÜŞTERİ OLACAĞIZ"

Sektör olarak hayali kurulan gelecek vizyonunun bankalar ve start up'ların birlikte çalıştıkları, start up'ların yaratıcılıklarını ortaya koydukları iş birlikçi inovasyon modeliyle mümkün olabileceğine inandıklarını belirten Mendi, start up'ların da iş dünyasına adapte olabilmek için bankalara ihtiyaç duyduğunu söylüyor. Bu sinerji sayesinde başvuruları ana konuları olan Müşterini Tanı /Bilgi Güvenliği, Roboadvisory, Sanal Müşteri İlişkileri Yönetimi, Gerçek Zamanlı Pazarlama, Yeni Nesil Ödeme/Üye İşyeri Teknolojileri, Sadakat /Oyunlaştırma konularında kabul ettiklerini açıklıyor.

Mendi, "Bu girişimler arasından seçeceğimiz' projeyi kendi bilgi, araştırma, deneyim ve kabiliyetlerimizle destekleyeceğiz. Türk bankacılık sistemine uygun ürün haline gelmesi durumunda bu hizmetin ilk müşterisi olmayı hedefliyoruz" diye konuşuyor.

TEB Fintech Future Four Programı için 20 Kasım'a kadar TEB Özel Melek Yatırım Platformu (www.melekyatirimplatformu.com) üzerinden başvurular alınacak. Yenilikçi finans teknolojisi fikirlerine sahip takımların Türkçe veya İngilizce olarak başvuru yapabildikleri program için takımlardan kısa bir video ile hayallerindeki ürünün özellikleri, kattığı değer, kaynak ihtiyaçları, zamanlama, takım ve metodolojilerini anlatmaları bekleniyor.

MÜŞTERİLERİNİ EĞİTİYOR

TEB sadece fintech alanındaki girişimlere değil girişimcilik ekosisteminde birçok girişime destek veriyor. Girişim Evleri'nde girişimcilere danışmanlık desteği sunarken, TEB Özel Melek Yatırım Platformu ile melek yatırımcı olmak isteyen müşterilerine ekosistemdeki fırsatlara erişim imkanı sağlıyor.

TEB Özel Melek Yatırım Platformu'nun girişim ekosistemine 360 derece hizmet sunduğunu belirten Mendi, sözlerine şöyle devam ediyor: "Bireysel Katılım Yatırımcısı Lisansı (BKY) ile ilgili yönetmeliğin 2013 yılında Resmi Gazetede yayınlanmasıyla aynı anda TEB Özel Melek Yatırım Platformu'nu devreye alarak 'melek yatırımcı' konseptini de müşterilerine sunan ilk bankayız.

Bu kapsamda, varlıklarını geleneksel finansal araçlar dışındaki alanlarda değerlendirmek isteyen müşterilerimize farklı alanlarda yatırım fırsatı sunarken, gelecek vadeden projelere de sermaye bularak girişimcileri ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz."

Platformda melek yatırımcı olmak isteyen potansiyel yatırımcılara ekosistemle ilgili güncel gelişmeler haber niteliğinde sunulurken, TEB Özel müşterisi yatırımcılar için eğitimler düzenleniyor. TEB Özel müşterileri için eğitimler düzenleniyor. Çeşitli şehirlerde düzenlenen etkinliklerle girişimcilerin projelerini doğrudan yatırımcılara anlatmasına imkan tanınıyor. Ayrıca gelecek vadeden fakat projelerini geliştirmesi gereken girişimcileri de TEB Girişim Evi'ne yönlendirip gerekli desteği sağlıyoruz."

“20 BİN DOLAR KAYNAK SAĞLAYACAĞIZ"

TEB, TEB Fintech Future Four Programı süresince finale seçilen 4 girişime ilk ürünü geliştirmeleri için belirlenen kuluçka süresi sonrasında proje başına 20 bin dolarlık finansal kaynak sağlayacak. Ayrıca üst düzey yöneticileri ile takımlara danışmanlık desteği de verecek. Banka, bu fırsatlar karşılığında ortaya çıkacak ürünün pazar şartlarındaki ilk müşterisi olmayı planlıyor.

EKOSISTEME POZİTİF KATKI

ULUSLARARASI YATIRIM AĞI
TEB Özel Yatırımcı Kulübü'nü kurarak, bu zincirdeki bir halkayı daha tamamladık. TEB Özel Yatırımcı Kulübü, her ay yeni bir yatırım yapan, girişimcilik ekosisteminde finans ötesi katkıları misyon edinmiş, üyelerinin birbirlerine güveni üzerine inşa edilmiş uluslararası bir yatırım ağı olarak faaliyet gösteriyor.

İLİŞKİLERİ KUVVETLENDİRİYOR
Kulübü diğer melek yatırım ağlarından ve yatırım kulüplerinden ayrı kılan en önemli özellik, yatırım yapılan projenin halihazırda bir üyenin yatırım yapmaya karar verdiği veya yatırım yapmış olduğu bir girişim olması. TEB Özel Yatırımcı Kulübü üyelerimiz Türkiye'de ve yurtdışında çeşitli toplantılarda bir araya gelerek hem üyeler arası ilişkilerini kuvvetlendiriyor hem ekosisteme pozitif yönde katkıda bulunuyor. (Nilüfer Gözütok Ünal/Capital Dergisi)