Ekonomi yönetimi 2014'ün başında kredi kartlarındaki taksit sayısına sınırlama getirmişti. Karara göre kredi kartıyla yapılan tüm harcamalarda taksit sayısı dokuz ile sınırlandırılmıştı. Kuyumculuk sektöründe kredi kartlı alışverişte taksit önce tamamen kaldırılmış, sektörde alışverişlerin bıçak gibi kesilmesi nedeniyle bir süre sonra dört aya uzatılmıştı. Bu kararın üzerinden 20 ay geçti. Son dönemlerde seçim, erken seçim, koalisyon görüşmeleri ve artan terör olayları nedeniyle ekonomideki sinyaller kötüleşti. Piyasalarda azalan alışverişlere bir nebze katkı olması için 20 ay önce kredi kartına getirilen sınırlamanın esnetilmesi gündemde. BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) Başkanı Mehmet Ali Akben, kredi kartları ve tüketici kredilerinde taksit sınırlamasının, Finansal İstikrar Komitesi toplantısında gündeme geldiğini, konu üzerinde çalışıldığım belirterek, "Acaba bunu biraz esnetebilir miyiz diye konuştuk" açıklaması yaptı. Henüz alınmış bir karar yok; BDDK nezdinde teknik çalışma yürütülüyor.
 
İdriz Çokal’ın Para Dergisi’ndeki haberine göre, sınır tamamen kalkmayacak, 15 ya da 16 aya uzatılacak. Bu haber bile kredi kartının yoğun olarak kullanıldığı birçok sektörü heyecanlandırmaya yetti. Elektronik, teknoloji, cep telefonu, mobilya, beyaz eşya, hazır giyim, ayakkabı ve mücevher sektörü şimdi bu müjdeli haberi bekler oldu.
 
CEP TELEFONUNDA TREND DEĞİŞEBİLİR
Taksit sınırından en çok etkilenen ürünlerin başında cep telefonları gelmişti. Özellikle ithalata dayalı olan cep telefonları satışında büyük düşüşler oldu. Bu dönemde başka bir gelişme daha yaşandı. Cep telefonlarındaki taksit sınırı GSM operatörlerinin özel kampanyaları ile dokuz ayın çok üzerine taşındı. Operatörler tarifelere bağlı kampanyalarla ciddi cep telefonu satışı hacimlerine ulaştı. GSM operatörleri geçen hafta 4.5 G ihalesine yoğunlaştığı için bu konudaki görüşlerini alamadık. Bu konuda Sony Mobile Türkiye Ülke Müdürü Tarık Akad ise şu değerlendirmeyi yapıyor:
 
"Tüketiciler en son teknolojiye sahip ürünleri kullanmak istiyor. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de akıllı telefon satışları her sene artıyor. Sony Mobile olarak son yıllarda pazar payımızı sürekli artırdık. Beklenenin aksine kredi kartı taksit sınırlandırması bizim satışlarımızı direkt etkilemedi. Her geçen gün sınırların zorlandığı akıllı telefon dünyası, taleplerle şekilleniyor. Tüketiciler markaların kendilerini alıştıkları telefon anlayışının dışına çıkarmalarını ve onların ekonomik koşullarına göre cazip teklifler sunmalarını bekliyor. Burada yapmamız gereken, müşterilerimizin ekonomik koşullar sebebiyle değişen alışveriş alışkanlıklarını iyi takip ederek onlara özel teklifler sunmak.
 
"ÖNEMLİ BİR ADIM"
Akıllı telefon satışında kredi kartına taksit imkanının kaldırılması, operatörlerin cihaz satışlarındaki ağırlığının artmasını sağladı. Özellikle yüksek fiyatlı telefonlarda operatör payı çok yükseldi. Sınırlandırmanın teknoloji marketlerinin ve bayilerinin eski satış ivmelerine ve sektörün eski canlılığına döneceğini düşünüyorum."
 
Tablet bilgisayar ve yerli cep telefonu markası Reeder'in CEO'su Uygar Saral ise yaptığı değerlendirmede, taksit sınırlamasının teknoloji marketindeki satışları operatörlere kaydırdığını söylüyor. Taksit sınırlamasının satışları olumsuz etkilediğini söyleyen Saral, "Serbest piyasa ekonomisinin çalışması Türkiye'nin istikbali için en önemli kriterlerden biri. Taksit sınırlamasının kaldırılması bu yönde önemli bir adım olacaktır" diyor.