BTK'nın üzerinde çalıştığı yeni projeye göre .tr alan adını almak için artık evrak ibraz zorunluluğu olmayacak ve dileyen herkes .tr uzantılı alan adlarını alabilecek, önce başvuran alan adının sahibi olacak.

.com.tr, net.tr gibi uzantıları almak için yıllardır evrak ibraz zorunluluğu bulunuyor. Ancak çok yakında bu dönem kapanacağa benziyor; zira BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, TR uzantılı alan adları için kullanıcıların işinin kolaylaşacağını, belge zorunluluğunun ortadan kalkacağını söyledi.

Türkiye DNS Forumu’nda konuşan Sayan, resmi evrak zorunluluğu bulunan alan adları için açıklamalar yaptı. Hâli hazırda TR uzantılı alan adları için ticaret odaları, Türk Patent Enstitüsü ve Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası gibi kurumlardan alınan belgelerle başvuru yapılabiliyor. Ancak gerçekleştirilen değişiklikle bu zorunluluk ortadan kalkacak ve yeni bir politika hayata geçecek.

Sayan “com.tr”, “org.tr”, “net.tr” gibi alan adları için resmi evrak zorunluluğu yerine “ilk gelen alır” prensibinin uygulanacağını belirtti. BTK Başkanı, yeni politikaya dair düzenlemelerin devam ettiğini dile getirdi. Sayan, TR uzantılı alan adı alımındaki değişikliğin ne zaman hayata geçeceği konusunda kesin bir tarih vermedi. Ancak düzenleme sürecinin çok uzun olması beklenmiyor. Dolayısıyla ilgili değişikliğin yakında hayata geçmesi şaşırtıcı olmayacaktır.