Apple’ın lanse ettiği yeni cep telefonu modelleri iPhone 6S ve iPhone 6S Plus için oluşturulan kuyruklar, Apple’ın mabedi sayılan ABD New York’taki ikonik mağaza Apple Store Fifth Avenue’dan eksik olmuyor.
Her iki model de 25 Eylül’de altı ülkede satışa çıktı. Ancak en büyük ilgiyi yine ABD’de gördü. Apple Store Fifth Avenue’da ikinci gün olmasına karşın kuyruk eşliğinde satışlar sürdü. iPhone 6S ve 6S Plus’ı almak için dünyanın dört bir yanından teknoloji severler New York’taki Apple Store’a koşuyor. Ancak aşırı farklı özelliklerle gelmeyen yeni modellerde iPhone’un önceki modellerine göre daha az kuyruk oluştuğu da gözlerden kaçmıyor. Önceden altı sekiz sıra halinde olan kuyruğun iki üç sıraya düştüğü görülüyor.
İkinci gün olmasına karşın yine birkaç saat kuyrukta bekleyip cihaz satın alınabiliyor. Daha önce bu daha uzun saatler sürüyordu. Sıraya girmeden önce görevliden bir rezervasyon kartı alanlar istediği modele sahip olabiliyor. Ancak bazı renkler için ise önceden internetten rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Bu yıl renk grubuna eklenen roze altın bunlardan biri.
 
Üç saatlik bekleyiş
iPhone 6S ve iPhone 6S Plus kuyruğunda Türkler de var. Ailesiyle beraber New York’a tatile gelen Selim Akın (42), 3 saate varan bekleme sonrasında altın rengindeki iPhone 6S Plus telefonuna kavuştu. İstanbul Başakşehir’de oturan mimari tekniker Akın, iPhone 4S telefonu bulunduğunu ve şehre gelmişken yeni çıkan iPhone modelini almak istediğini söyledi.  Uzun bekleyiş sonrasında 64 GB’lik modeli 924 dolar karşılığında almayı başardı. Akın, eşi için de roze altın renginde iPhone 6S Plus almak istediğini belirterek, ancak bu rengin daha az stoğunun bulunduğunu, önceden internetten rezervasyon yaptırmadığı için bu renkte telefonu alamadığını anlattı.
Selim Akın gibi pek çok milletten insan iPhone’un modellerini satın alarak New York ekonomisine katkıda bulunuyor. Apple Store, Fifth Avenue dünyanın pek çok yerinden turist çeken önemli bir mağaza olmuş durumda. New York’ta turizm ve ekonomiye ciddi oranda katkı sağlıyor.
iPhone 6S ve iPhone 6S Plus, iPhone 6’nın devamı şeklinde modeller oldu. Hem dış görünüş olarak hem de özellikler olarak bir önceki modelden çok farkları bulunmuyor. Yeni modellerin arkasında ‘S’ harfi olması 6’dan çok da ayırt edilemiyorlar. Zaten Apple, son yıllarda modellerde kendini tekrar etmekle eleştiriliyor.
Cihazların özellikleri ise şöyle. iPhone 6S, 4.7 inç’lik ekrana sahip. Gümüş, altın, uzay grisi ve roze altın renkleri var. 16, 64 ve 128 GB’lik dahili depolama seçeneklerine sahip. 143 gram ağırlığında. iPhone 6S Plus ise,  5.5 inç’lik ekrana sahip, 192 gram ağırlığında. iOS 9 işletim sistemiyle gelmeleri ve 3D Touch özellikleri öne çıkıyorlar.  Bu teknoloji ekrana ne kadar baskı uyguladığınızı algılayabiliyor. 3D Touch’ı kullandığınızda telefonunuz küçük dokunuşlarla size yanıt veriyor.
 
Türkiye’ye ne zaman gelir?
ABD’de KDV hariç fiyatları şöyle: iPhone 6S 16 GB 649 dolar, 64 GB 749 dolar, 128 GB ise 849. iPhone 6S Plus ise KDV hariç 16 GB 749 dolar, 64 GB 849 dolar, 128 GB ise 949 dolar. Bu modellerin Türkiye’de iki ay içinde satışa çıkması bekleniyor. Türkiye fiyatları ise henüz açıklanmadı. Ancak şu anda Türkiye’de iPhone 6 16 GB’nin fiyatının 2.699 TL düzeyinde olduğu düşünüldüğünde yeni modellerin 3 bin TL ve üzerinde bir fiyata sahip olması olası görülüyor.

Hanife Baş / Milliyet