Meksika'nın bir kasabasında çocuk kaçıranlara ilişkin dedikodular WhatsApp üzerinden kısa bir sürede yayıldı. Yalan iddianın doğrulğunu araştırmayan kalabalık bir grup, polisin hafif suçlardan dolayı gözaltına aldığı iki kişiyi yakarak öldürdü.

Olay, 29 Ağustos'ta, Meksika'nın merkezindeki Puebla eyaletindeki Acatlan kasabasında meydana geldi.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre tüyler ürperten olay özetle şöyle gelişti:

Ricardo Flores adlı 21 yaşındaki genç, hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra Acatlan'ın hemen yakınındaki köyüne döndü. Olay günü amcası 43 yaşındaki Alberto Flores ile birlikte, su kuyusunu bitirmek üzere inşaat malzemesi satın alıyordu. 

O sırada kasabada "Herkes dikkatli olsun, çocuk kaçıran başbelaları ülkeye girdi" şeklinde bir WhatsApp mesajı dolaşmaya başladı. Mesajda, "Bu kişilerin organ kaçakçılığıyla ilişkili oldukları anlaşılıyor. Son birkaç günde, 4, 8 ve 14 yaşındaki çocuklar kayboldu ve bu çocuklar organlarının çalındığına dair vücutlarındaki işaretlerle ölü bulundu. Karınları kesilmişti ve boştu" şeklinde uydurma haber yer alıyordu. Kalabalık grubun amca ve yeğinini kuşatması üzerine polis iki kişiyi korumak maksadıyla gözaltına alarak karakola götürdü. 

Polisin tüm uyarılarına ve 'Bu kişiler suçlu değil' diye anons yapmalarına rağmen kalabalık grup kapıyı kırarak nezarethanedeki iki kişiyi dışarı çıkardı. Polisin öfkeli kalabalığın elinden alamadığı 2 masum üzerlerine benzin dökülüp yakılarak feci şekilde öldürüldü. 

Savcıların başka bir kentten Acatlan'a gelmeleri beklenirken, kömürleşmiş cesetler 2 saat boyunca yerde kaldı. Havada ise hâlâ benzin kokusu vardı.

Yetkililere göre, 5 kişiye olayı kışkırtmaktan, onlara ilaveten 4 kişiye de cinayet işlemekten soruşturma başlattı. 

WHATSAPP'TAN DOLAYLI MESAJLARA SINIRLAMA

Facebook ve WhatsApp'tan yayılan dedikodular ve yalan haberler, Hindistan, Myanmar ve Sri Lanka'da ölümle sonuçlanan şiddet olaylarına yol açtı.

WhatsApp insanların büyük gruplara mesaj göndermesini sağlayan şifreli bir uygulama.

Hindistan'da WhatsApp çocuk kaçıranlarla ilgili sahte haberler nedeniyle başlayan linç girişimleriyle ilişkilendirildi.

Haziran ayında Assam eyaletinde Abhijit Nath ve Nilotpal Das 200 kişilik bir çete tarafından ölümüne dövüldü.

Reuters Gazetecilik Çalışmaları Enstitüsü'nün raporuna göre, hem WhatsApp hem de Facebook Meksika'da yaygın bir şekilde kullanılıyor. Aynı rapora göre, Meksika'da internet kullanıcılarının yüzde 63'ü sahte haberlerin yayılmasından ya çok endişeli ya da aşırı derecede endişeli olduklarını söylüyor.

WhatsApp konuyla ilgili bazı önlemler alarak mesajların dolaylı olarak gönderildiğini gösteren bir işaret koydu ve bir mesajın iletilmesini dünya çapında 20 kişiyle, Hindistan'da ise 5 ile sınırladı.

Şirket, kullanıcılara dezenformasyon ile ilgili, polislere ise WhatsApp'ı bir kaynak olarak nasıl kullanabileceklerine ilişkin eğitim verdiklerini anlatıyor.