Teknolojinin gelişmesiyle birçok kolaylık insan hayatına girerken, Türkiye'de internet kullanıcılarının sayısı 30 milyonu aştı. Türkiye'nin e-ticaret hacmi ise bir önceki yıla göre yüzde 35 büyüyerek 2014 yılında 18.9 milyar TL'ye ulaştı. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yurtdışından satın alınmak istenilen ürünler için mevzuat düzenlemeleri ile bazı kolaylıklar sağlandığını hatırlatırken şöyle dedi:
"Türkiye gümrük bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, bedeli gönderi başına toplam 75 euroyu geçmeyen eşyaya Bakanlar Kurulu kararıyla muafiyet tanınıyor. Bu muafiyet 75 euroyu geçmeyen ticari olan veya olmayan ayrımı yapılmadan tüm eşyalara uygulanıyor. Eşyanın Türkiye'de herhangi bir ticari işletme adına gelmemiş olması gerekiyor. Şahsa 75 euro altında gelen eşyalar hem gümrük vergilerinden hem de Dış Ticaret Mevzuatı'na göre alınan izinlerden muaf oluyor. Maalesef bu düzenlemelerin suiistimal edilerek ticari amaçlarla da kullanıldığına yönelik duyumlar alıyoruz."
 
İTO Meclis üyesi ve oyuncak sektöründe 28 yıldır hizmet veren işadamı Adil Özyiğit de Türkiye'nin yaklaşık 19 milyar TL'lik sanal pazara sahip olduğuna, bunun önemli bölümünün yurt dışı merkezli sitelerden yapıldığına dikkat çekti. Bazı kötü niyetli kişilerin, onlarca sanal kart çıkartarak, yurt dışı merkezli sitelerden alışveriş yapıp herhangi bir denetimden geçirilmeden ülkeye getirilen eşyaları iç piyasaya sürdüğünü dile getiren Özyiğit, şöyle konuştu:"Maliye Bakanlığı'nı da göreve çağırıyorum. Yaklaşık 3- 4 milyar dolarlık satış rakamından söz ediyoruz. Bunu normal bir ithalatçı ya da Türkiye merkezli bir internet sitesi yapsa yaklaşık 2- 2.5 milyar dolarlık verginin Türkiye Cumhuriyeti'ne ödenmesi gerekiyor. Bunların hiçbiri ödenmediği gibi, Uzak Doğu ülkeleri merkezli siteler gelir vergisi de ödemiyor."
 
"YURT DIŞINDAN GETİRİLEN EŞYA SATILAMAZ"

Kötü niyetli kişilerin engellenmesi için düzenlemelerin bulunduğunu dile getiren Demirtaş, ilgili Bakanlar Kurulu kararına göre muafiyetin aynı kişi tarafından kullanılmasının süreklilik arz ettiğinin tespiti halinde muafiyetin kullanımına sınırlama getirilebildiğini söyledi. Demirtaş, şöyle konuştu:
"Yine aynı Bakanlar Kurulu kararına göre muaf olarak serbest dolaşıma sokulan her türlü eşya, gümrük idaresinden izin alınmaksızın muafiyetten faydalanamayan kişi, kurum ve kuruluşlara belli bir para karşılığı veya karşılıksız olarak ödünç verilemez, teminat olarak gösterilemez, kiralanamaz, devredilemez, satılamaz veya muafiyet amacı dışında kullanılamaz.
Yani bu eşyaları getirenler satma devretme gibi işlemler yapması yasak. Hızlı kargo taşımacılığı yapan firmalar ile gümrük idareleri eşyanın ilk gelişinde değerinin 75 euroyu geçip geçmediğini ve yine ilgili Bakanlar Kurulu kararında belirtildiği gibi aynı kişiler tarafından getirilip getirilmediğinin kontrolü daha da sıkılaştırılmalı.
Ayrıca, eğer bir kişi yurtdışından başkaları üzerinden 75 euro altında ticari amaçla ürün alıyor ve yurtiçinde satıyorsa, kullanılan kredi kartlarından yurtdışı internet üzerinden yapılan alışverişlerin aynı kredi kartından veya aynı kişiye ait farklı kredi kartlarından yapılıp yapılmadığının bankacılık sistemi üzerinden kontrolü suretiyle ortaya çıkarılabilir. Bu amaçla; Türkiye Bankalar Birliği (TBB) ve Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından bir kontrol mekanizmasının kurulabileceği kanaatindeyiz."