Geçtiğimiz yıllarda Microsoft’un satın aldığı Skype, devrim yaratacak anlık dil çeviri servisi ’Skype Translator’ Türkiye’deki okullarda kullanılmaya başlandı. Başlandı başlanmasına ama ne yazık ki Türkçe çeviri yapılamıyor. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle ilköğretim öğrencilerine sunulan Skype Translator, Türk ile Alman öğrencileri internetten üzerinden iletişime geçirdi. Ancak Türk öğrenciler İngilizce, Alman öğrenciler ise kendi dillerinde konuştu.

ÇALIŞMALARA DEVAM

Skype Translator ilk tanıtıldığı zaman sadece İspanyolca ve İngilizce dillerini destekliyordu. Aradan geçen yaklaşık 4 aylık zamanda ise Skype Translator’a, İtalyanca, Çince ve Almanca özellikleri getirildi. Türkçe ise bu seçeneklerde henüz yok. Microsoft Türkiye’den alınan bilgiye göre Skype Translator’ın Türkçe dil desteğine sahip olan sürümü için çalışmalar sürüyor. Önümüzdeki dönemde bu özelliğin kullanıcılara sunulması bekleniyor. Buna rağmen Skype Translator, yazılı olarak kullanıldığında Türkçe anlık çeviri yapabiliyor. Microsoft’un planlarına göre ise Skype Translator, kısa bir zaman içerisinde 40 dilde anlık çeviri yapmaya başlayacak. Bunun yanı sıra şu anda deneme aşamasında olan Skype Translator’ı, isteyen tüm kullanıcılar tarafından indirilerek test edilebiliyor. 
Skype’ın gerçek zamanlı çeviri servisi dünya için devrim niteliğinde bir servis olarak değerlendiriliyor. Gelecek yıllarda dil öğrenme sorunluluğunu ortadan kaldırması beklenen bu servisten özellikle yurtdışı ile ticaret yapmak isteyen ve öğrencilerin faydalanması bekleniyor. Öte yandan çeviri özelliğini daha önce Google kullanıcılarına sunmuştu. Google’ın video servisi YouTube’taki videoların altına otomatik olarak altyazı geliyor.

NASIL ÇALIŞIYOR?

SKYPE Translator adındaki servis, bir Skype konuşması esnasında anlık olarak tercüme yapabilme yeteneğine sahip. Kullanıcılarının konuşmalarını dinleyen Skype Translator, söylenen sözcükleri saniyelik bir zaman diliminde analiz ediyor ve diğer dile göre çevirisini yapıyor. Çeviri yapıldıktan sonra ise sanal bir asistan tarafından karşı tarafa gönderilerek  dinletiliyor. Kullanıcılar böylece kendi dillerinde konuşarak iletişimlerini sağlayabiliyor.

DİL BARİYERİ KALKIYOR

DÜNYA çapında 80 farklı okulun birbirleriyle şu anda Skype Translator ile iletişime geçebildiklerini söyleyen Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, “Microsoft teknolojisiyle geliştirilen Skype sayesinde ortak fikir, kültürel, bilimsel yaratıcı üretim olanakları, kültürler arası diyalog ve paylaşımın önündeki en önemli engel, dil bariyeri tarihe karıştı” dedi. Skype Translator’ın dil çevirisinin yanı sıra eğitime de odaklandıklarını kaydeden Özmen şöyle konuştu: “Around the World, web sitesiyle beraber proje yapma imkanı sağlıyor. Benzer fikirli eğitimcilerle iletişime geçerek, Skype’ın ulusal eğitim standardlarındaki yerini keşfederek, Skype deneyimleri daha verimli hale getirilebiliyor.” (Hürriyet / Ahmet Can)