Yazlıklar için sezon açılırken, ağustos ayının yaklaşmasıyla bu mekanlar daha da yoğunlaştı. Tatil; dinlenme ve deniz yanında internet ihtiyacını da beraberinde getiriyor. Hem tatilden hem de internetten vazgeçmek istemeyen yazlıkçı sayısı fazla.
Artık herkes yazlıkta, plajda, seyahatte, denizin ortasında teknede, her yerde çevrimiçi olmak istiyor. Zaten akıllı telefon, tablet gibi cihazlar, sosyal medya uygulamaları her yerde her zaman internet erişim talebi doğuruyor. Bu nedenle yazlık evlerde internet kullanımı giderek artıyor.
 
Aboneliği taşıyın
TP-Link Ülke Müdür Yardımcısı Ali Dinçer, TÜİK verilerine göre evlere internet erişiminde sabit genişbant bağlantı oranının yüzde 38, mobil bağlantı oranının da yüzde 37 olduğunu belirterek, yazlık evlerde de buna benzer bir oranın bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi.
 
Son dönemde operatörlerin abonelik taşıma uygulamalarının da tercih edildiğini dile getiren Dinçer, şöyle konuştu: “Sabit internetin evlerde, mobil internetin ise yazlıklarda tercih edildiği görülüyor. Mobilin, evde, plajda her yerde kullanılabilmesi yazlıklar için tercih nedeni oluyor. Özellikle çok kişi ya da cihaza paylaştırabilen ürünlerin kullanılması ile birlikte bu bağlantı türü yazlıklarda daha fazla tercih ediliyor.  Abonelik taşıma külfeti de ortadan kalkıyor.”
Sabit internet operatörleri yaz dönemine özel aboneliği taşıma kampanyaları da yapıyor.  Mobil operatörler ise yaz dönemine özel 3 aylık mobil internet kampanyaları gerçekleştiriyor. Ama ‘abonelik taşıma’ ya da dönemsel sabit ya da mobil abonelik’ kullanılan iki ana yöntem. Ayrıca tüm siteye hizmet veren internet bağlantıları var.
 
Yüzde 20 oranında artış
Vodafone Türkiye Pazarlama Direktörü Fatih Uysal da, yaz aylarında internet kullanımının yüzde 20 oranında arttığını belirterek, şunları aktardı: “Özellikle mobil internet kullanımında ciddi bir artış gözlemliyoruz. Mobil internet kullananlara Vodem’le hizmet veriyoruz. İnterneti yayabilen Cepte Wi-Fi kampanyamız da var.”
 
En çok yükseliş Ege ve Akdeniz'de
Turkcell yetkilileri, insanların tatil için gittikleri yerlerden de işlerini yürütmek, online dünyadaki sosyal yaşantılarını sürdürmek, her türlü ihtiyaçlarını anında karşılayabilmek istediklerini belirterek, şu bilgileri verdi: “Ege ve Akdeniz bölgeleri, internet kullanımında başı çekiyor. Şimdiye dek yaz dönemi içerisinde en çok mobil internet kullanan üç ilçe Bodrum, Çeşme ve Alanya oldu. Yaylalarda da kullanım artıyor. Superonline ile sabit fiber internet hizmetinin yanı sıra mobil internet için VINN ve VINN Wi-Fi modemlerimiz var. Yaza Merhaba, 3’lü fırsat, ADSL Yaz Fırsatı ve Yalın ADSL Yaz Fırsatı kampanyalarında ilk üç ay boyunca ücretsiz internet hizmetini de başlatmış bulunuyoruz.”
 
Çok katlıya çözüm
Yazlıklara internet de götürmek yetmiyor. Bu kez evler müstakil ve çok katlıysa sorun yaşanıyor. Mevsim gereği bahçe-balkon-teras gibi evin her noktasından internete erişmek isteniyor.
Bu da kapsama alanı sorununu ortaya çıkarıyor. Bunu önlemede de farklı çözümler var. Bunlarda biri TP-Link’in powerline adaptörleri. Ali Dinçer, “Her kata kablo çekmeden, elektrik hattı kullanarak internet ağını bu adaptörlerle taşımak mümkün. Modem en alt katta olsa bile elektrik prizi olan her kata, sorunsuz ve güçlü olarak interneti götürebiliriz. Ayrıca menzil genişleticiler de kullanılabilecek bir başka çözüm” diye konuştu.
Hanife BAŞ / MİLLİYET