Suudi merkezli telefon şirketi Etihad Etisalat ya da diğer adıyla Mobily, denetimler sonrasında hesaplarında görülen açıklar nedeniyle CEO’su Khalid Omar Al-Kaf’ı görevden alırken, vekaleten yerine, en büyük ortağı olduğu Abu Dabi merkezli Etisalat’ın Finans Direktörü (CFO) Serkan Okandan’ı atadı. Söz konusu açıkların, şirket değerinde milyarlarca dolar düşüşe neden olduğu belirtiliyor.

Telsim ihalesine teklif veren, bir dönem Türk Telekom ile de ilgilenen Etihad Etisalat, bilançolarında hata çıkması ve Suudi piyasa düzenleme kurumunun yolsuzluk konusunda araştırma başlatması üzerine CEO Al-Kaf’a görevden el çektirdi. Şirket, yaptığı açıklamada 21 Kasım’dan itibariyle Al-Kaf’ın, denetleme komitesi tarafından hazırlanacak araştırma raporu yönetim kuruluna sunuluncaya kadar görevden alındığı bildirildi. CEO’nun yerine ise vekaleten, daha önce Turkcell’de de görev yapan ve halen Mobily’nin en büyük hissedarı olduğu Abu Dabi kaynaklı Etihad’ın Finans Direktörlüğü görevini sürdüren Serkan Okandan’ı atadı. Okandan, Mobily’nin diğer şirketlerinin de yönetiminde olacak.

Etihad Etisalat, Birleşik Arap Emirlikleri Telekomünikasyon şirketi Etisalat’ın yüzde 27.5’lik hissesine sahip.

ŞİRKET DEĞER KAYBETTİ

Suudi piyasa düzenleme kurumu, şirket değerinin hızlı bir şekilde düşmesi üzerine harekete geçmiş ve Mobily’nin kural ihlali yapıp yapmadığına ilişkin araştırma başlattığını duyurmuştu.
Mobily’nin 2013’ün tamamı ve 2014 yılının ilk yarısına ilişkin bilançolarında hatalar yapıldığı, bu nedenle şirket değerinin de ciddi çöküş yaşadığı belirtiliyor. Mobily’nin yaklaşık 20 milyar dolar olan şirket değeri, çok kısa bir süre içinde 11.5 milyar dolara kadar gerilemiş, bir başka deyişle çökmüştü. Şirket, 18 aylık bilançosunu ikinci kez açıklarken, 381 milyon dolarlık karını da silmişti. Şirket, üçüncü çeyrekte karının yüzde 71 oranında düşüş yaşadığını da bildirmişti.
Etisalat, Mobily’de neler olup bittiğine ilişkin bağımsız denetleyiciler tarafından araştırma yapılması çağrısında bulunmuştu. Şirket, bu sonuçlarda CEO’nun hatasının olup olmadığının da ortaya çıkmasını istiyor.

Suudilerin ‘2 numara’sı

Tüm bu olaylar nedeniyle Mobily’nin hisse fiyatlarının ekim ayının sonundan bu yana yüzde 36 düşüş yaşadığı belirtiliyor. Mobily, 2005 yılında faaliyetlerine başlarken, Saudi Telecom’un tekelini sona erdirmiş, hemen ertesi yıl da kar eden bir şirket haline gelmişti. Suudi arabistan’ın ikinci büyük operatörü olan şirket, 2006-2009 yılları arasında karını 4’e katlarken, 2013’te de kar açıklamıştı. 2013 karının, 2012’ye göre yüzde 11 artış gerçekleştirdiği belirtilmişti.
Uzmanlar, Etisalat’ın yolsuzluk yapılıp yapılmadığını ortaya çıkarmak konusunda kararlı olduğunu, bu yönetim değişikliğinin de, yeni CEO bulunana kadar geçici bir operasyon olduğunu belirtiyorlar. Aynı uzmanlar, bu konuda bir süre vermekten kaçınırken, en azından hisse fiyatlarındaki düşüşün bir miktar gerilediğini ve istikrara oturduğunu söylüyor.