İster futbolcu olun, isterseniz sadece sağlık için koşun. Artık her adımınız, cep telefonundan akıllı bilekliğe kadar takibe alınıyor. Ayakkabılardan giydiğimiz kıyafetlere kadar her şey koşu mesafelerinde etkili oluyor
 
Şimdi artık profesyonellerden amatöre herkes koşuyor. Eskiden sadece sporcuların sahip olduğu özel ayakkabı ve spor ekipmanları konusundaki ayrıcalıklara artık amatör sporcular da sahip olabiliyor. Futbolun olmazsa olmazı koşu mesafesi olarak belirtilen istatistikler, spor programlarında en çok tartışılan konulardan biri oluyor. Profesyonel sporcuların kullandığı ekipmanlar ise daha fazla kişiselleşiyor. Koşu temposu ve kalp ritmini kontrol etmek isteyenler için ise her gün yeni bir bileklik ya da akıllı saat piyasaya çıkıyor.
 
KOŞUCULAR İÇİN APPLE SAHAYA ÇIKTI
 
Geçtiğimiz hafta da Apple Watch tanıtılırken üzerinde durulan konuların başında koşu mesafesi, kalp ritmi öne çıkıyordu. Dokunmatik ekranı ekran altında yer alan sensörleri ile kalp ritmi, adım sayısı ve benzeri pek çok veriyi toplayan Apple Watch, ABD'de 2015 yılının başında 349 dolar fiyatla satışa sunulması bekleniyor. Apple Watch, kendisini koşuya veren sporseverlerin odağı durumunda. Akıllı saat konusunda 4'üncü farklı modelini hazırlayan Samsung, 3'üncü modeli açıklayan Sony gibi teknoloji firmaları dışında spor malzemeleri üreticileri de hazır.
 
TÜRKİYE'YE SADECE 50 ADET GELDİ
 
Adidas, miCoah Smart Run akıllı saat ve yazılımıyla rakiplerinden ayrılıyor. Amatör ya da profesyonel herkesin kullanabileceği saat, Türkiye'ye sadece 50 adet geldi. GPS anten sayesinde koşucunun kat ettiği mesafe, hızı, kalp ritmi gibi değerleri anında ölçülüyor. Üstelik koşu yaparken müzik dinlemek de mümkün.. Nike ise akıllı bileklik fuelband üzerinden koşu mesafesi ve adım bilgilerini ölçüyor. Sadece bileklik ve saat değil, kullanılan ayakkabı kıyafetler de koşucunun performansında etkili oluyor.
 
GİYDİĞİNE DİKKAT
 
Kıyafet seçimi yaparken en önemli kriterlerin başında, ayağın doğal hareketini bozmadan zeminle temas etmesini sağlamak. Ancak zemin koşulları ayakkabı seçiminde etkili oluyor. Artık sabah havaya bakarak doğru tahmin yapmak mümkün değil. O yüzden koşarken fırtına kopacak diye düşünmek zorundayız.İstanbul gibi tepenin bol olduğu parklarda ve engebeli zeminde rüzgardan ve yağmurdan koruyan ancak çok da ağır olmayacak The North Face'in Thermoball adını verdiği teknolojiyle rahat etmek mümkün. Ayrıca ayağın şekline uyum sağlayan ayakkabı formları da koşu rahatlığını sağlamada etkili oluyor.
 
KALP SAĞLIĞINA DİKKAT
 
Ancak bu tür cihazlara bakarak kalp sağlığınızla ilgili kararlar vermek imkansız. Hatta bu tür cihazlar bu konuda sorumluluğun kendilerine ait olmadığını altını çizerek belirtiyor.
 
ASİSTAN KULAĞINIZA FISILDIYOR
 
Adidas miCoach Smart Run akıllı saat ile sizin her anınızı takip eden ve öneriler sunan bir asistan da yaratıyor. Bunu yaparken koşucular akıllı GPS sistemiyle kat ettiği mesafeler takip edebiliyor. Optik teknoloji ile kalp atış hızlarını bileklerinden izleyebiliyor. Ayrıca, en sevdikleri müzikleri dinlerken, gerçek zamanlı koçluk alabiliyor. Müzik dinlerken sallanan kulaklık koşucuyu rahatsız etmiyor. Dahili ivme ölçer her adımı sayarak, adımların hızının ölçülmesini sağlıyor. GPS, hızı ve mesafeyi takip ederek koşulan güzergahı kaydediyor.
 
"AKILLI BİLEKLİKLER" CEP TELEFONUNA ANLATIYOR
 
Nike akıllı bileklik ve akıllı telefon ekranı üzerinden bilgilere ulaşmanızı sağlıyor. Akıllı bileklik Fuelband ve Nike+ hesabı spor yaparken tüm performansın izlenmesini sağlıyor. Fuelband üzerindeki LED ekran o an hedef performansa ulaşıp ulaşmadığınızı, zamanı ve diğer bilgilere ulaşmanızı sağlıyor. Akıllı telefonla bluetooth üzerinden kablosuz hesaplaşıyor. Bilgisayarın USB girişinden şarj oluyor.
 
KAZANAN DEĞİL, KOŞAN BELLİ
 
Tüm sporlar arasında en çok koşan futbolcular. Ortalama 11.2 kilometre koşan futbolcuları 6 ile 7 kilometre koşan hokey oyuncuları takip ediyor. (http://tribesports.com/) Kazananı belirlemese de başarıda en önemli şeylerden biri koşu mesafeleri oldu. Artık sıradan izleyicilerin bile takip ettiği bu değerler takımların performansını anlamak için ölçülen onlarca rakamdan sadece birini oluşturuyor. Futbolcular sadece kat edilen mesafe olarak değil, müdahale ettiği 7 metrelik uzun etki alanında mücadele etmek zorundalar.
 
KOŞAN VE HEDEFİ BULAN OYUNCU
 
Artık futbolcuların koşu mesafelerini 11 kilometrenin altına düşürmemesi gerekiyor. Bu mesafenin altına düşen orta saha oyuncularının ekstra yetenekleri yoksa oynama şansı düşüyor. Bal yapmayan arı olmak yerine koşu mesafesinin üstüne pas, orta ve şut isabet yüzdesini aynı oranda artıran futbolcuların büyük takımlarda oynama şansı artıyor. Tony Kross'un Bayern Münih'ten Real Madrid'e transferinin arkasında yatan sebeplerden birinin de koşu mesafesi olduğu çok açık. Biz bilineni tekrar etmek yerine profesyonel sporcuların başarılarının ardında sadece takımla çalışma değil, bireysel olarak da çalışmalarını ölçerek hergün daha yukarıya taşıyabilirler. Profesyonel sporcular çok büyük efor sarf ettikleri için sürekli doktor kontrolünde ve kalbin çalışma yapısı takip edilerek yapılması gerekiyor.

Timur Sırt - Sabah