Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Ali Yılmaztürk, cep telefonlarında taksit yasağı uygulamasının sektörde mağduriyeti arttırdığını belirterek, "Operatör bayilerimiz daha iyi durumdayken, küçük satış noktaları iflas etmeye başladı. İki arkadaşımız bu nedenle intihar etti" dedi.
 
Yılmaztürk, yaptığı açıklamada, kredi kartlarındaki hızlı büyüme ve cari açığı frenlemek üzere alınan tedbirler kapsamında, cep telefonlarının da aralarında bulunduğu bazı ürünlerin taksitle satışı uygulamasının kaldırıldığını anımsattı. Son olarak kuyumcu alışverişlerine uygulanan taksit yasağının kaldırıldığını ifade eden Yılmaztürk, "Gıda ve hızlı tüketim dışında bir tek telekomünikasyonda yasak kaldı. Cep telefonlarında 6 ay taksit uygulaması son derece makul, ama takdir devletimizindir" diye konuştu.
 
Uygulamanın başlamasından itibaren yasağın kaldırılması için girişimlerde bulunduklarını anlatan Yılmaztürk, bu amaçla Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin'i ziyaret ettiklerini ve durumu anlattıklarını söyledi. Söz konusu yasağın, pos tefeciliği ve cari açık nedeniyle getirildiğinin ifade edildiğini belirten Yılmaztürk, bunların hepsiyle ilgili en ağır önlemlerin alınmasını istediklerini, çünkü bu durumun kendilerini de mağdur ettiğini anlattıklarını kaydetti.
 
"Mağduriyet her geçen gün artıyor"
 
Sektörün büyüklüğünü yetkililere anlattıklarını dile getiren Yılmaztürk, şöyle konuştu:
 
"Bugün 15 bin satış noktasında cep telefonu ticareti yapılıyor. Özellikle küçük noktalar ki bunların sayısı çok fazla, inanılmaz zor durumdalar. Biz, hem Başbakan Yardımcısı Ali Babacan nezdinde hem de BDDK Başkanı Öztekin nezdinde girişimlerimizi sürdürüyoruz, ama maalesef bugüne kadar çok fazla sonuç alamadık. Haksız rekabeti önlemek adına bazı zincir mağazaların yaptığı uygulamalar vardı, onları engelledik. Ama onun dışında çok fazla yol alamadık. Mağduriyet her geçen gün artıyor."
 
"Bayilerimizin profilleri değişmeye başladı"
 
Cep telefonu ithalat rakamlarına bakıldığında, çok fazla kazanım olmadığını, ithalatın önemli oranda düşmediğini dile getiren Yılmaztürk, "Fakat bayilerimizin profilleri değişmeye başladı. Operatör bayilerimiz daha iyi durumdayken, küçük satış noktaları iflas etmeye başladı. İki arkadaşımız bu nedenle intihar etti" dedi.
 
Cep telefonlarında 6 ay taksit uygulamasının son derece makul olduğunu belirten Yılmaztürk, "Ama takdir devletimizindir. Gıda ve hızlı tüketim dışında bir tek telekomünikasyonda yasak kaldı. Telekomünikasyonda ürünlerin ortalama kullanım ömrü 2-3 yıl. 2-3 yıllık üründe hiç taksit yapılmaması haksız rekabet doğuruyor" diye konuştu.
 
Taksit uygulamasının başlaması için girişimlerinin devam edeceğini dile getiren Yılmaztürk, Başbakan Yardımcısı Babacan'a mektup yolladıklarını ve randevu talebinde bulunduklarını ancak yoğunluktan dolayı kendilerine henüz dönüş olmadığını kaydetti.