Microsoft, mobil cihazlarda çalışacak Windows 10'nun mobil versiyonunu tanıttı. Microsoft, Windows 10'la birlikte önemli bir adım atarak tüm cihazları tek bir işletim sistemi altında topladı.


Windows 10, tek bir işletim sistemiyle tüm cihazlarda yerini almak istiyor ve bu nedenle Windows Phone ve Windows RT mobil işletimlerinin yerini de Windows 10’un mobil sürümü alıyor. Eğer Microsoft başarılı olabilirse bu alanda rakiplerinin önüne geçecek, zira Apple ve Google halen ayrı işletim sistemleri arasında uygulama tabanlı senkronizasyonla işlerini yürtüyor.

Windows'un masaüstü sürümleri ile senkronize çalışabilecek mobil sürümün "Action Center" adı verilen bildirim merkezinde kullanıcılar her platformdaki bildirimleri alacak. Dileyen kullanıcılar masaüstünde akıllı telefon bildirimlerini bu bölümde görüntüleyebilecek, dileyen kullanıcılar ise telefonunda masaüstü bildirimlerini görebilecek. Mobil cihazına mesaj gelen kullanıcılar Windows 10 yüklü bilgisayarından bildirim üzerinden mesaja cevap verebilecek. Her cihazında ayrı ayrı bildirim almak isteyen kullanıcılarda bildirimlerini yine bu şekilde alma seçeneğine sahip olacaklar.

Bunun dışında canlı kutucukların arkasında kalan ve daha önce sadece siyah veya beyaz olarak seçilebilen arka plana fotoğraf eklenebileceği ilk dikkat çeken özelliklerden birisi oldu. Ayarlar menüsünün de ana başlıklar altında toplanarak temizlenmesi ile de kullanıcıların sisteme hükmetmesi daha kolaylaştırılmış gibi gözüküyor. Bunun dışında klavyenin ekranın herhangi bir bölümüne hareket ettirilebilmesi de eklenen ilginç özelliklerden birisi. Ayrıca mobil sürümdeki Windows 10 kullanıcıları Word,Excel ve PowerPoint gibi Microsoft Office ürünlerinin yenilenen ve dokunmatik cihazlar için optimize edilen versiyonlarına ücretsiz sahip olabilecek.

Mobil cihazlarda çalışacak Windows 10 işletim sisteminin ilk ön izleme sürümü Şubat ayı içerisinde yayınlanacak.