Kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerde cep telefonlarına yönelik taksit yasağı en çok yerli üreticilere yaradı. Taksit yasağından önce Türkiye’de aylık ortalama 1.2 milyon adet cep telefonu satışı yapılırken bu rakam 1 milyon adede geriledi. Hürriyet’ten Ahmet Can’ın haberine göre, cep telefonu pazarı küçülse de ekonomik fiyat etiketlerine sahip olan yerli cep telefonu markaları pazar payını arttırdı. Akıllı telefonların işlemci ve iletişim birimleri gibi cihazların kalbini oluşturan parçaları üreten Qualcomm’un Türkiye Genel Müdürü Barış Ruacan, yerli markalarla yaptıkları işbirlikleri çerçevesinde yerli akıllı telefon pazarının hızla büyümeye başladığını söyledi. 

YÜZDE 20’YE ÇIKTI
Ruacan, “Geçen yıl mart ayında yerli markalar akıllı telefon pazarından yüzde 5 civarında pay alabiliyordu. Aylık ortalama 20 bin ile 40 bin arasında satılıyordu. Ancak 2014’ün başlamasıyla bu tablo tamamen değişti. Yerli markaların birçok yeni modeller kullanıcıların karşısına çıkması ve kredi kartlarına yönelik taksit yasağının başlamasıyla yerli markaların payı yüzde 20 civarına kadar çıktı. Bu da yerli akıllı telefon modellerinin ayda yaklaşık 160 bin adet satıldığı anlamına geliyor” şeklide konuştu.

YERLİLERE 4G’Lİ ÇİP
Yerli markaların, teknoloji devleriyle hemen hemen aynı zamanda son teknolojilere uyum sağladığını anlatan Ruacan, Qualcomm’un geliştirdiği son çip modellerinin yerli markalardan hemen talep edilmeye başlandığını söyledi. Ruacan, “Şu anda Türkiye’de 4G bağlantısı yok. Ancak yerli markalar şimdiden kullanıcılara sunacakları akıllı telefon modelleri için 4G ve 3G destekleyen ‘multimode’ çipleri kullanmak istiyor. Bu modeller 2014 yılı içerisinde üretilmeye başlanacak” dedi.

Rakamlarla yerli akıllı telefon
*Türkiye’de satılan aylık cep telefonu adedi: 1 milyon
*Türkiye’de satılan aylık akıllı telefon sayısı: 800 bin
*Yerli akıllı telefonların aldığı pay: %20
*Aylık ortalam satılan yerli telefon sayısı: 160 bin
*2013 Mart’ta satılan akıllı telefon sayısı: 40 bin
*Yerli akıllı telefon marka sayısı: 6