GSM operatörlerinin merakla beklediği 4G ihale süreci 26 Mayıs'ta başlayacak. 2 milyar 298 milyon euro bedelle yapılacak ihale, 10 kat daha hızlı internet sayesinde teknoloji dünyasında önemli yeniliklerin kapısını aralayacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK)'nın yürüteceği ihaleyi alacak firmalar,  bazı yatırımları yerine getirmek zorunda.
 
Haberturk gazetesi, 4G ihalesinin ve bu alana yapılacak zorunlu yatırımların ayrıntılarına ulaştı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun öne sürdüğü şartlara göre yatırımın yüzde 50’si yerli firmalardan, yüzde 15’i yerli üretimden karşılanacak. BTK, geçen hafta şartnameleri satışa sundu. Turkcell, Vodafone ve Avea, şartname satın aldı. Dördüncü bir şirketin daha şartname alması bekleniyor.
BTK'nın öne sürdüğü şartlara göre 4G’de, 2G ve 3G’ye göre yatırım konusunda daha farklı uygulamalar ve zorunluklar öngörüldü. Buna göre operatörler, hızlı tren hatlarında ve karayollarında 4G yatırımı yapacak. Sektör temsilcileri, 2G ve 3G’de böyle bir zorunluluğun söz konusu olmadığını belirterek, “Bu, 4G’de yatırımda en önemli unsurlardan biri” dedi. Ayrıca operatörlere, 4G yatırımı için 3 yıl süre tanınacak. 3 yıl içinde BTK tarafından öngörülen kapsama ve yatırım koşulları yerine getirilecek. 4G hizmeti, ilk olarak 1 Ocak 2016’da sunulmaya başlanacak. Her bir operatör, 4G kapsamındaki Ar-Ge faaliyetleri için en az 750 kişi istihdam edecek. 3G’de bu sayı, 500 kişiydi.

YATIRIMIN % 50’SİNİ YERLİ FİRMA KARŞILAYACAK
BTK tarafından öne sürülen şartlara göre operatörler, yatırımın yüzde 50’sini yerli firmadan karşılayacak. Yatırımın, yüzde 15’inin de yerli üretimden karşılanması zorunlu. Her bir operatörün, 3 yıllık dönemde en az 1 milyar dolar yatırım yapması bekleniyor. Toplam yatırım tutarının 4 milyar dolara kadar ulaşması öngörülüyor. İhalede masaya gelecek 20 paketin asgari değeri, KDV hariç yaklaşık 2.3 milyar Euro.