Yazılım Tanımlı Ağ (SDN) ve Ağ Fonksiyon Sanallaştırması (NFV) teknolojileri dünya genelinde bilgi paylaşımı ve iletişim alanında ciddi değişim ve sınırsız fırsatlar sunmaya başladı.
Donanım tabanlı ağlar ve iletişim sistemleri kendini yazılım tabanlı yenilikçi ve hızlı servis geliştirmeye ortam sağlayan iletişim sistemlerine bırakıyor. SDN ağ kontrol katmanı ile veri katmanını birbirinden ayırırken NFV ağ servislerinin daha güçlü ve becerikli olmasına olanak sağlıyor. Bu iki teknolojiyi bir arada kullanabilen iletişim altyapı sağlayıcıları çok daha yetenekli merkezi bir altyapı ile ağ kaynaklarını daha iyi optimize etme, becerilerini arttırma ve daha kısa sürede yenilikçi servisler sunma yanında daha dinamik donanım bağımsız yazılım tabanlı çözümler sunma yeteneğine sahip olacaklar.
İnternet kullanımının inanılmaz seviyelerde artması, sanal altyapılar ve bulut teknolojileri; beraberinde muazzam altyapı gereksinimlerini de getirdi. Bu inanılmaz yükseliş karşısında gelirleri sabit seviyelerde kalan internet altyapı sağlayıcı ve operatörlerin uzun süre altyapı yatırımlarını devam ettirmesi zor görünüyor.
SDN ve NFV teknolojilerinin telekom endüstrisinde önemli bir dönüşüm olduğunu belirten Vizyon Arge Ürün ve Çözüm Yöneticisi Armağan Baş; “Bu iki konsepti bir arada kullanabilen operatörler mevcut statik konfigure edilen altyapılardan kurtularak, yeni nesil paket işleme, trafik optimizasyon, sanal ağ fonksiyonları gibi uygulamaların gerek duyduğu çeviklik ve esnekliği sağlayabilecekler” şeklinde sözlerini tamamladı
Uzun yıllardır yeni nesil ağ teknolojileri üzerinde Ar-Ge çalışmaları yaptıklarını belirten Vizyon Arge Ürün ve Çözüm Yöneticisi Armağan Baş, global altyapı üreticileri ile SDN ve NFV konularında uyumluluk ve entegrasyon çalışmaları yürüttüklerini, global rakiplerini geride bırakacak yeni teknolojiler ile 2015’de uluslararası pazar çalışmalarını genişleteceklerini belirtti.