Türk Telekom, 2015 yılı ikinci çeyrek finansal ve operasyonel sonuçlarını açıkladı. Grup, yılın ikinci çeyreğinde abone kazanımını başarıyla sürdürürken, güçlü finansal sonuçlar almaya devam etti. 

Grup, yılın ikinci çeyreğinde abone kazanımını başarıyla sürdürürken, güçlü finansal sonuçlar almaya devam etti. Konsolide gelir, mobil, genişbant ve kurumsal data gelirlerinin önemli katkısıyla yıllık %7 büyüme gösterdi. Konsolide FAVÖK yıllık %5 artarken, FAVÖK marjı %37 olarak gerçekleşti. Mobil gelirler yıllık %15 büyüme oranı ile güçlü büyümesini sürdürdü. Toplam mobil abone sayısı 16,7 milyona ulaştı. Faturalı abone sayısındaki 200 binlik artış, faturalı abone oranının %50’ye yükselmesini sağladı. Mobil data gelirleri %48 artarken, akıllı telefon penetrasyon oranı %62’ye yükselerek pazardaki lider konumunu korudu. Sabit hat gelirleri, genişbant ve kurumsal data gelirlerindeki büyümenin etkisi ile yıllık %3 arttı. Toplam sabit genişbant abone sayısı 7,7 milyona ulaştı. Türk Telekom fiber altyapısını kullanan abone sayısı 1,25 milyonu aştı.

Türk Telekom CEO’su Rami Aslan 2015 yılı ikinci çeyrek sonuçları hakkında şöyle konuştu:
Yılın ikinci çeyreğinde de güçlü büyüme ve karlılık elde etmiş olmamızdan memnuniyet duyuyorum. Piyasa ile daha önce paylaştığımız yıl sonu büyüme öngörümüze uygun olarak, operasyonel olmayan UFRYK gelirinden arındırılmış %6,2 konsolide gelir büyümesi elde ettik. FAVÖK marjı ile ölçülen güçlü karlılık seviyemizi %37,4’lük konsolide marj ile koruduk. Büyüme beklentimiz ve iş alanlarımızı çeşitlendirme hedeflerimize paralel yatırımlar yapmaya devam ettik.
Yılın ikinci çeyreğinde gelir kalemlerimizden yüksek büyüme getiren kısım, toplam gelirlerimizin %72’sini oluşturdu. Mobil, geniş bant ve kurumsal data gelirleri büyümenin ana etmenleri oldu. Mobil, yıldan yıla %15 büyüme oranı ile büyümeye; istikrarlı karlılık artışı bu çeyrekte de yıldan yıla %45 FAVÖK artışı ile 2. çeyrekte %18 FAVÖK marjına ulaşarak devam etti. Marjdaki bu artış, geçen senenin aynı dönemine kıyasla 4 puanlık bir iyileşmeyi temsil ediyor.

Mobil data, mobil gelirlerdeki büyümenin ana etmeni olmaya devam etti. Mobil data gelirleri, bu çeyrekte %62 ile pazardaki en yüksek seviyeye ulaşan akıllı telefon penetrasyonumuzun ve sınıfının en iyisi data tekliflerimizin desteğiyle yıldan yıla %48 arttı. Ayrıca müşterilerimizin hızlı ve güvenilir ağımızın keyfini sürebilecekleri cihaz seçenekleri müşterilerimize yüksek kalite ve uygun fiyatlar açısından en iyi kombinasyonu sunuyor. Yüksek mobil gelir büyümesini destekleyen başka bir faktör ise mobil tarafta faturalı abone sayımızın artması oldu. İkinci çeyrek itibariyle, abonelerimizin yüzde 50’sinin faturalı olması Türkiye’de faturalı müşterisi çoğunlukta olan ilk ve tek mobil operatör olmamızın zeminini hazırlıyor.

Genişbant için nispeten düşük bir sezonda olmamıza rağmen ikinci çeyrekte yıldan yıla yüzde 6 büyüdük. İkinci çeyrekte 68 bin net yeni müşteri elde ettik ve Kullanıcı Başına Ortalama Gelir (ARPU) yıldan yıla %2,5 büyüdü; bunların her ikisi de büyümeyi destekledi. Fiberde daha da güçlenerek fiber altyapımızı kullanan müşterilerimizin sayısını 1,25 milyona çıkardık; eve ve binaya kadar fiber altyapı ile ulaştığımız hane sayısı 3,1 milyona ve saha dolabına kadar fiber altyapı ile ulaştığımız hane sayısı da 8,2 milyona ulaştı.

Kurumsal data alanında da ikinci çeyrekte %23 büyüyerek başarılı bir çeyrek geçirdik. Kurumsal datadaki eşsiz konumumuz hem sabit hem mobil segmentte entegre telekom çözümleri sunabilmemizden kaynaklanıyor. Türkiye’deki farklı ölçeklerdeki işletmelerin ihtiyaçlarına yönelik çözümlere ek olarak, kurumsal segmentteki konumumuz Akıllı Kent ve E-nabız gibi girişimlerimiz ile daha da güçlü hale geliyor.
 
WhatsApp'tan inanılmaz rakamlar

Televizyon tarafında UEFA içeriğini satın aldıktan sonra ilk spor paketlerimizi 2. Çeyrekte çıkardık. Abonelerimiz UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi maçlarını online platformumuz Tivibu Go’ya ek olarak Tivibu Ev’den de seyredebilecekler. 2. Çeyrekte işletmeye alınan uydu platformumuz ile tüm ülkeye televizyon hizmeti verebiliyoruz ve Ağustos’tan itibaren heyecanlı Avrupa Kupaları maçlarını biz yayınlayacağız.

Entegrasyon tam hız devam ederken grubun her biriminin güçlü sonuçlar elde etmesi cesaret verici olduğu kadar yakınsama yoluyla daha fazla değer yaratma potansiyelini de ortaya koyuyor. Bu başarıyı mümkün kılan tüm paydaşlarımıza teşekkür ederim.